Pilar Soriano, regidora de Compromís: “els ciutadans ens han votat per a treballar i solucionar els greus problemes que pateixen i no per a limitar la nostra capacitat de proposta, com ha imposat els regidors del PP perquè el Ple acaba molt tard i volen anar-se’n a dinar”.

Els resultats de les eleccions municipals de 2011 suposaren que quatre grups polítics entraren a l’Ajuntament de València. Això s’ha notat en el nombre de mocions presentades: En el primer any de legislatura s’han presentat 110 mocions, que més que dupliquen les 47 presentades al 2009 i les 51 de 2010.

Açò també ha tingut conseqüències en el temps que duren els Plens de l’Ajuntament, que actualment es celebren l’últim divendres de cada mes. El Ple sol començar a les 10.45 h, si bé els regidors i regidores del PP sempre arriben tard perquè abans celebren una Junta de Govern, i pot finalitzar a les 15 o 16 h. Això ha provocat que la Sra. Barberá haja demanat reiteradament a l’oposició que no presentem tantes mocions perquè això fa allargar el Ple. Per a Pilar Soriano, regidora de la formació d’esquerres, valencianista i ecologista “demanar als grups de l’oposició que no presentem tantes mocions és demanar directament que no treballem tant. En aquests moments de crisi, el que hem de fer els representants de la ciutadania és treballar més, no menys, per solucionar els problemes de la gent. Sabem que açò li molesta a Barberá però és el que hem de fer i més en aquests moments de gravíssima crisi causada per les polítiques del Partit Popular”.

Per això el Partit Popular va imposar a la Junta de Portaveus del passat 27 de juny una proposta per tal que els grups només puguen presentar 3 mocions per Ple. Aquesta mesura atempta directament contra la capacitat dels grups de fer propostes al Ple i Compromís ja es va mostrar en contra d’aquesta mesura que va ser acceptada pels altres grups de l’oposició, i que limitarà a 99 les mocions al Ple que es puguen presentar en un any (el PP no presenta mocions).

L’article 48 del Reglament Orgànic del Ple estableix que “Les sessions ordinàries es faran amb periodicitat mensual. La presidència del Ple podrà, no obstant això, convocar una sessió extraordinària amb la finalitat d’establir una periodicitat inferior a la mensual per a la realització de sessions ordinàries.” Per tot açò, des de Compromís presentarem una moció al pròxim Ple de juliol per tal d’instar a l’Alcaldessa a convocar un Ple extraordinari l’únic punt de l’ordre del dia del qual siga establir una periodicitat quinzenal en les sessions ordinàries del Ple, amb la finalitat de no limitar el nombre de mocions que els diferents grups polítics puguem presentar. Per finalitzar, Pilar Soriano afegeix que “d’aquesta manera es convocaria un Ple a meitat de mes per tractar les mocions dels diferents grups, sense limitació, i un Ple a final de mes per tractar tots els temes relatius a l’activitat municipal excepte les mocions dels grups. Així es faria compatible el nostre dret de voler treballar per la ciutadania amb el dret dels regidors del Partit Popular de voler acabar prompte el Ple per tal de poder anar-se’n a dinar a una hora prudent”.