La regidora Pilar Soriano lamenta “la poca diligència de la regidora de Sanitat que es va quedar de braços creuats, mentre una pluja de cendres i una densa capa de fum cobrien la ciutat de València durant més de 3 dies com a conseqüència de dos enormes incendis a només 30 km del nostre terme municipal”.

Compromís ha registrat una bateria de preguntes al Ple per conèixer exactament quines accions ha realitzat la regidoria de Sanitat davant el gran núvol de cendres i fum registrat a València a causa dels grans incendis forestals dels últims dies. “O l’absència de mesures, perquè encara que el dens núvol de fum i la pluja de cendres va cobrir València a partir de divendres 29 de juny, pel que sembla no va motivar que la regidora de Sanitat es prenguera l’assumpte seriosament. Hi ha hagut una evident deixadesa de funcions, una flagrant manca d’informació als valencians i valencianes sobre la superació dels nivells límit de partícules i gasos, que ha pogut perjudicar les categories de risc: ancians, nens i malalts, entre d’altres”, en paraules de Pilar Soriano. Són molts els ciutadans i ciutadanes que s’han posat en contacte amb el nostre grup informant de les molèsties als ulls i a les vies respiratòries per la intensa olor a fum i la presència de partícules en suspensió.

Per això, des de Compromís hem preguntat si la regidora de Sanitat ha demanat les mesures de partícules i gasos de les estacions que la Conselleria té distribuïdes a València, i també si el Laboratori de Medi Ambient de l’Ajuntament va recollir mostres de cendres que han cobert com un mantell tota València durant tres dies.

D’altra banda, volem saber si hi ha hagut coordinació amb la Conselleria de Medi Ambient sobre la posada en marxa d’un pla d’emergència en el cas que hagués estat necessari.

Finalment, “no entenem que la web municipal no s’utilitze com a font d’informació perquè la ciutadania conega l’estat de la qualitat de l’aire que respirem, sobretot davant l’evidència palpable d’un dens núvol de fum que enfosquia la ciutat”, en paraules de la regidora Pilar Soriano.