Ribó ha sol·licitat a la Generalitat i al govern de l’estat la urgent posada en marxa del Contracte-Programa que dotaria de recursos suficients a l’EMT. I també que l’Ajuntament aporte una quantitat a l’EMT en compensació pels ingressos no percebuts pel “Bono Oro”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, defensarà una moció en la Comissió d’Urbanisme i Transports per a què l’EMT descarte l’Expedient de Regulació d’Ocupació de 208 treballadores de la plantilla i que també deixe sense efecte la projectada reducció d’un 15% del salari dels treballadors de l’EMT.

Ribó ha explicat que l’EMT està travessant una situació de greu inestabilitat, que està implicant un greu perjuí per a la qualitat del servici de transport públic i la conseqüent progressiva pèrdua de viatgers. “Les últimes dades disponibles, corresponents al mes d’abril, dibuixen una xifra preocupant: s’ha reduït una mitjana de 8,86% el nombre de títols de viatge respecte al mateix període del 2011”. A partir d’octubre del 2011 hi ha hagut canvis massius en moltes línies, que han suposat la supressió de fins a 15 autobusos, que s’han sumat als 47 retirats amb anterioritat, en les línies 4, 6, 8, 11, 18, 32, 60, 63, 64, 89, 90. Posteriorment se n’han anat gradualment retirant autobusos, suprimint parades i servicis a primera i última  hora. Recentment s’ha materialitzat la supressió de les línies 21 i 22 que prestaven servici a la platja.

La qualitat del servici s’ha ressentit de forma molt important pels successius canvis en les línies, que han comportat reduccions en els autobusos (implicant un temps d’espera del pas dels autobusos en les parades cada vegada major) i en el retard de l’hora de les primeres eixides.

El portaveu del Compromís ha assenyalat que “mentre passa tot açò, l’EMT pateix un històric dèficit, a causa de la insuficient dotació de recursos propis de la societat. El govern  municipal ha dotat amb fons tots els anys per a quadrar els comptes, però les dotacions que ha tingut de l’Ajuntament no han sigut les suficients. A més en el balanç a 31 de Desembre del 2011 hi ha 1.497.427,00 euros pendents de cobrament a l’AVM (Agència Valenciana de Mobilitat) i una quantitat de 622.137,00 euros per factures pendents de cobrament per ingressos de publicitat”.

D’altra banda, el “Bono Oro” durant molts anys s’ha mantingut a un preu constant de 18 €.  En el mes d’abril del 2012 ha suposat el 30% del total dels servicis prestats per l’EMT. Una mesura que ha permés a persones pensionistes, majors de 65 anys i persones discapacitades poder fer del transport en condicions molt avantatjoses, però que al mateix temps ha comportat que cada any l’EMT ha deixat d’ingressar uns 26 milions.

L’Ajuntament –segons Ribó– no pot carregar en les esquenes de l’EMT el cost del “Bono Oro”. És l’Ajuntament qui oferix i gestiona el “Bono Oro” en les seues Juntes Municipals de Districte com a servici municipal. “És l’Ajuntament qui deu, almenys parcialment, fer-se responsable del cost d’este servici”, ha manifestat el portaveu del Compromís.

En aquest sentit, l’establiment d’un Contracte Programa per al finançament del transport públic és un instrument que funciona en Barcelona i Madrid, que reben partides econòmiques addicionals. En els pressupostos de l’estat, des de l’any 2004 vénen figurant consignacions pressupostàries a l’espera que la Generalitat complisca el requisit de cofinançar entre altres a l’EMT. Eixes consignacions són al voltant de 38 milions d’euros, que implicaven que la Generalitat havia d’haver aportat un mínim d’altres 38 milions. D’estes quantitats, correspondrien a EMT el 60% aproximadament, pel volum d’usuaris.

Ribó ha sol·licitat, per tant, a la Generalitat i al govern de l’estat espanyol la urgent posada en marxa del Contracte-Programa que dotaria de recursos suficients a l’EMT. I també que l’Ajuntament aporte una quantitat econòmica a l’EMT en compensació pels ingressos no percebuts pel “Bono Oro”.