El passat 12 de juny l’Agència Internacional per a la Investigació en Càncer va dictaminar que els gasos emesos pels motors dièsel són cancerígens per a les persones, classificant-los com a part del grup 1.  Aquest grup conté totes aquelles partícules i gasos coneguts on hi ha evidència científica de la seua causalitat de càncer per a les persones.

Per a Pilar Soriano “cada volta hi ha més evidències del perill del cotxe privat a les nostres ciutats. A banda de provocar embussos constants, envair l’espai públic que hauria de ser dels ciutadans i ciutadanes i expulsar del carrer als nostres xiquets i xiquetes per la probabilitat d’atropellament, ara ja sabem que en concret els cotxes dièsel emeten gasos que són causants de càncer de pulmó, i probablement també de càncer de bufeta. Ja és hora d’aplicar polítiques valentes que vagen en la direcció de la majoria de ciutats europees: un pla de mobilitat sostenible que reduïsca de manera significativa l’ús del cotxe privat en la nostra ciutat. Ens hi va la salut.”

A més, des de Compromís també ens preocupa especialment l’efecte que els grans vaixells i transatlàntics puguen tindre, ja que estos usen grans motors dièsel. Al ser el port de València un port tan a prop de València, els gasos es poden traslladar de manera molt fàcil fins a la ciutat.

Per tot açò, Compromís ha presentat una moció a la Comissió de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible per tal que s’inste a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient a la instal·lació de mesuradors de partícules (PM10 i PM5) i òxids nitrosos a les estacions de mesura existent i en les zones més transitades amb vehicles motoritzats i, en especial, a les Grans Vies Ferran el Catòlic i Marqués del Túria, la pista d’Ademús i les altres grans artèries d’entrada i eixida de la ciutat, a més de la zona del port de València. A més, reclamem que s’elabore un Pla de Qualitat de l’Aire per part de la Regidoria de Medi Ambient, que contemple la reducció dels nivells de contaminants atmosfèrics a través de l’adopció de mesures, amb terminis i objectius definits i verificables.

Declaracions de Pilar Soriano reclamant polítiques de reducció de l’ús del cotxe (en castellano)