Compromís demana en el ple que l’Ajuntament de València es persone com a acusació particular contra els gestiors del cas EMARSA

Ribó: “demanem que es preste atenció a la reclamació de les quantitats defraudades, que corresponen a les quotes del cànon de sanejament pagat als rebuts d’aigua pels veïns, empreses i el propi Ajuntament a l’Epsar”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, defensarà una moció en el ple de demà en què “demana a l’alcaldessa de València que, en representació i defensa dels interessos dels veïns i empreses de València i del propi Ajuntament, es presente com a acusació particular contra els gestors i causants del forat provocat en l’empresa Emarsa durant el període investigat pels tribunals de justícia”.

En la moció, Compromís també demanem que “l’acusació preste especial atenció a la reclamació de les quantitats presumptament defraudades o desaparegudes, que corresponen proporcionalment a les quotes del cànon sanejament pagat als rebuts d’aigua pels veïns, empreses i el propi Ajuntament a l’Epsar (Entidad de Saneamiento de Aguas Residuales), que era qui alhora pagava Emarsa”.

L’Empresa Metropolitana de Aguas Residuales (Emarsa), propietat al 100% de la Emshi (Entidad Metropolitana de Servicios Hidráulicos), està centrant una investigació al jutjat d’instrucció número 15 en la qual es busca aclarir les maniobres que portaren a l’empresa, que gestionava la depuradora de l’àrea metropolitana de València, a la fallida amb un forat estimat, en principi, de més 30 milions d’euros. Cal tindre en compte que Emarsa es finançava amb el cànon de sanejament que els veïns i veïnes de València i la seua àrea metropolitana pagaven amb la factura de l’aigua.

En juliol del 2010, el consell d’administració d’Emarsa, va decidir liquidar-la en trobar-se en situació de fallida financera. La dissolució va revel·lar l’existència de l’esmentat forat de més de 30 milions. La investigació judicial, que comprén el període entre 2004 i 2010 i que compta amb 16 imputats per malversació, estafa continuada i delictes societaris, ha destapat que els gestors d’Emarsa presumptament pagaren quantitats milionàries per serveis i subministraments inexistents. Entre altres qüestions irregulars, s’investiga com la depuradora de Pinedo triplicà, entre 2004 i 2010, els seus costos de funcionament, quan l’Epsar (entitat supervisora dels comptes d’Emarsa) sols autoritzava augmentar les despeses en funció del IPC.

L’aigua depurada en aquest període comprés entre 2004 i 2010 sols augmentà un 6,5%. Durant aquest temps l’aportació del Govern Valencià a Emarsa es va multiplicar quasi per tres. Va passar de 6,4 milions d’euros en2004 a18,4 milions en 2009. El volum d’aigua depurada, el principal element que podria explicar eixe augment d’injecció econòmica de la Generalitat tan sols va créixer eixe 6’5%.

D’altra banda, la investigació ha revelat que els directius carregaven a Emarsa la compra d’articles de luxe (joies i compres de productes d’alta moda), accessoris d’automòbil, factures de marisqueries, viatges de plaer i dècims de loteria per valor de milers d’euros.  També el cost per depurar el metre cúbic d’aigua va experimentar un augment proper al 200%, de0,064 a0,155 euros. Aquestes dades provenen de les auditories que elaborava la firma Mazars per a la pròpia Emarsa.

Arxivat en: Compromís per València, Joan Ribó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *