Compromís critica al Partit Popular per no voler commemorar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia

Compromís per València va presentar ahir divendres una moció en el Ple de l’Ajuntament on s’instava a commemorar el pròxim 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. En concret, aprofitant aquesta data, demanàvem que es col·locara una placa commemorativa de la tortura i mort de Margarida Borràs.

L’any 1460, el 28 de juliol, va ser penjada a la plaça del Mercat de València Margarida Borràs. Aquest fet no seria d’especial rellevància històrica, donat la gran quantitat de persones que van ser torturades per les autoritats durant l’Edat Mitjana, si no fóra perquè el cas de Margarida Borràs és segurament el primer cas documentat a la nostra ciutat i segurament a l’antic Regne de València, on la identitat sexual de la persona va ser la causa de la seua tortura. Tal com s’explica en el Dietari del capellà d’Alfons El Magnànim, va ser torturada per aquests fets i penjada a la plaça del Mercat de la ciutat, el 28 de juliol. El capellà ho explica molt bé al seu dietari:

Com penjaren a Margalida.

En l’any de 1460, dilluns, a 28 de juliol,

en lo Mercat de Valencia, penjaren a Margalida, la que era home.

E dien-li Miquel Borrás, fill de un notari de Mallorca, lo cual anava vestit como a dona,

e estigué en moltes cases en València en hàbit e vestidures de dona,

la cual cosa fonc sabuda e fonc presa e turmentada.

E per causa de la dita Margalida o Miquel foren presos alguns e turmentats.

Empero la dita Margalida fonc penjada e vestiren-li camisa de home, e ben curta,

e sens panyos, en manera que amostrava bé totes ses vergonyes.

Per tot açò, instàvem a l’Ajuntament a commemorar el pròxim 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, col·locant una placa a la Plaça del Mercat explicant el cas i recordant totes les víctimes de l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia al llarg de la història. En paraules de Pilar Soriano, “el PP s’ha negat amb arguments absurds com que nosaltres presentàvem la moció per a dividir entre bons i roïns i coses per l’estil. En realitat, no volen dir el que pensen: que no estan disposats a condemnar l’homofòbia i la transfòbia. Això, venint d’un partit que té recorreguda la llei del matrimoni entre persones del mateix sexe no ens estranya. Mai han cregut en la igualtat de drets i ho demostren dia a dia. El vot negatiu a la nostra moció no és sinó una mostra més. Quan Compromís governe a València, eixa placa serà col·locada. Ens comprometem solemnement a fer-ho i a fer un acte de desgreuge contra la injustícia històrica del col·lectiu LGTB”.

Arxivat en: General

Comentaris

 1. Valeri diu:

  El dia 17 de maig és el Dia internacional contra la LGTbfòbia perquè es celebra que aquest dia però en 1990 la OMS va traure de la seua llista de malalties la homosexualitat. Ara celebrem la LGTBFÒBIA per denunciar la situació de discriminació, violència i rebuig que patim lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Per tant, modifiqueu la vostra notícia perquè no inclou la BIFÒBIA, solament parleu de homofòbia i transfòbia ( la bifòbia té unes característiques pròpies i diferenciadores). Per favor modifiqueu la notícia¡¡

  • valencia diu:

   Estimat Valeri,

   Procedim a canviar la notícia i demanem disculpes. A la moció que presentàrem a l’Ajuntament sí fèiem referència a la bifòbia. A la nota de premsa, per qüestions d’espai no ho incloguérem. Assumim l’error i modifiquen la notícia.

   Disculpa per l’error i gràcies per escriure’ns.

   Una cordial salutació.

   Compromís per València.

   • Vaale diu:

    El dia 17 de maig e9s el Dia internacional conrta la LGTbff2bia perque8 es celebra que aquest dia perf2 en 1990 la OMS va traure de la seua llista de malalties la homosexualitat. Ara celebrem la LGTBFd2BIA per denunciar la situacif3 de discriminacif3, viole8ncia i rebuig que patim lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Per tant, modifiqueu la vostra notedcia perque8 no inclou la BIFd2BIA, solament parleu de homoff2bia i transff2bia ( la biff2bia te9 unes caracteredstiques prf2pies i diferenciadores). Per favor modifiqueu la notedciaa1a1

    • valencia diu:

     Bon dia, Vaale

     La notícia ha estat modificada. Si la llegeixes podràs comprovar que efectivament nosaltres també parlàrem de la bifòbia.

     Atentament,

     Compromís per València

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *