Compromís per València ha mostrat hui la seua “màxima alegria” per la selecció de l’Espai Cultural de la Festa de les Falles Valencianes a la reunió del Consell de Patrimoni celebrada a Tarragona. Amb la tria anunciada hui les Falles seran una de les candidatures de l’Estat que optaran a ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha volgut traslladar “les més sinceres felicitacions per part Compromís a totes les falleres i fallers i molt especialment a la gent que desinteressadament ha col·laborat amb les institucions en la preparació de l’expedient“. Ribó ha anunciat que el seu grup “treballarà per a reforçar la candidatura, i reclamarà que siga el més participativa i inclusiva possible per a afavorir que tots els sectors implicats s’hi senten identificats i la senten com a pròpia.” Per això, ha reclamat que l’Ajuntament de València “oferisca mitjans per a dur a terme campanyes de sensibilització i difusió entre el col·lectiu faller i el conjunt de la ciutadania“.

Per a Compromís la confirmació de la candidatura requereix procurar l’excel·lència i una aposta clara i ferma de les institucions per la salvaguarda i promoció dels elements patrimonials immaterials, però també materials vinculats a la festa. En este sentit, una vegada més han recordat què  en l’actualitat el Museu Faller, ubicat a l’antiga presó de Montolivet i que acull els ninots d’indult popular, està mancat de reconeixement museístic oficial, un fet impedeix comptar amb subvencions per a la restauració i conservació dels fons exhibits.

Així, per a Joan Ribó, la proclamació de la candidatura que coincideix amb la declaració de les Falles com a Bé Immaterial d’Interés Cultural “ha de suposar un punt d’inflexió en la concepció del Museu Faller, que el dignifique i l’introduïsca en la lògica i pedagogia museística més actual” i ha lamentat que ”tot i estar a pocs metres de la Ciutat de les Arts i les Ciències l’Ajuntament amaga al visitant l’ existència d’un espai singular i únic“. En este sentit des de Compromís apuntem la proposta d’incloure el recinte al circuit turístic amb visites que podrien ser completades en els Casals fallers o els tallers de la Ciutat de l’Artista Faller amb el conseqüent benefici econòmic per a comissions i artistes.