Ribó: “Està molt bé inaugurar exposicions sobre el centenari de l’Albufera, però estaria molt millor generar polítiques que ajudaren a conservar-la en lloc de deixar que es contamine”.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha demanat la convocatòria urgent del Consell Agrari Valencià per a buscar solucions al problema de la palla de l’arròs, de “forma consensuada amb la resta d’ajuntaments riberencs de l’Albufera i la Conselleria de Medi Ambient”.

Ribó ha explicat que “com cada any en aquestes dates la palla d’arròs està podrint-se en les proximitats del llac de l’Albufera per haver-la deixat abandonada en els terrenys després de la recollida de l’arròs. Com cada any, tot són molt bones paraules tant per part de l’administració autonòmica com per part de l’Ajuntament de València i dels ajuntaments propers a l’Albufera. Però la veritat és que no podem continuar així. Algú ha d’agafar el bou per les banyes i més quan la Unió Europea ha donat quantioses subvencions a l’Ajuntament de València per a solucionar este tema”.

El portaveu del Compromís ha volgut recordar que “de 2001 a 2004 l’Ajuntament de València ha gaudit d’un projecte Life, anomenat “Biocompost”, de 1’5 milions d’€ per a solucionar este tema. Una pàgina web molt bonica i poca cosa més han estat els resultats del projecte. I, encara ara, continuem igual. L’Ajuntament de València es va gastar els diners i ha estat incapaç de promoure una solució sostenible al tema que vaja un poc més lluny de la lamentació anual i el desig de cremar la palla per eliminar el problema. Però cal recordar que la crema està prohibida per la UE. I cal recordar també que la UE dóna unes ajudes importants als llauradors que cultiven aquests cereal si la palla d’arròs no es crema”.

Compromís aposta per trobar una solució urgent al tema de la palla d’arròs que any rere any genera problemes greus de contaminació i mort de peixos a l’Albufera per incapacitat dels governants de trobar solucions. “Està molt bé inaugurar exposicions sobre el centenari de l’Albufera, però estaria molt millor generar polítiques que ajudaren a conservar-la en lloc de deixar que es contamine”.

Compromís vol lamentar la inactivitat d’aquest òrgan de participació en política agrària de la ciutat. “Hem de recordar que el Consell Agrari encara no s’ha constituït després de les passades eleccions, i això demostra en l’Ajuntament  de València senzillament no existeix, en la pràctica, cap política agrària. Els temes agraris no estan assignats a cap comissió municipal ni tenen cap responsable visible segons la Circular d’Organització de la Corporació. Senzillament, la Sª Barberà s’ha oblidat de l’agricultura en el seu organigrama, potser perquè par a ella qualsevol terreny és un solar en potència. Però l’agricultura és la base de l’alimentació, el lloc on es poden generar molts llocs de treball i, moltes vegades, la causa o lloc on han de resoldre’s problemes de medi ambient claus per a la ciutat. Sense política agrària evidentment, és impossible abordar la sostenibilitat de València amb garanties d’èxit.