Ribó: “El recurs suposa una amenaça per a milers de famílies compostes per lesbianes, gais i bisexuales, amb els seus respectius fills i filles, que porten sis anys pendents d’una sentència que resolga definitivament un recurs”.

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, defensarà una moció al ple ordinari de setembre, presentada conjuntament amb el PSOE i EU, per a instar al President del PP, Mariano Rajoy Brey, a retirar el recurs d’inconstitucionalitat que qüestiona el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe presentat davant el Tribunal Constitucional.

La Llei 13/2005, d’1 de juliol, per la qual es va modificar el Codi Civil i es reconeix el dret a contraure matrimoni a les parelles del mateix sexe, constitueix un dels grans avanços en igualtat del col·lectiu de lesbianes, gais i bisexuales i ha servit d’exemple i inspiració per a l’ampliació de les llibertats en molts altres països. Amb l’aprovació d’aquesta Llei es va produir un històric avanç en l’equiparació legal d’un col·lectiu que ha sigut oblidat i discriminat al llarg del temps. L’aprovació del dret al matrimoni per a parelles compostes per persones del mateix sexe ha suposat un avanç democràtic que amplia la protecció legal a aquesta realitat familiar, tant a les parelles com als seus fills i filles, i suposa, després de dècades d’invisibilitat i marginació, un reconeixement de la seua dignitat en una societat avançada, plural i diversa. Aquest fet ha de produir satisfacció no solament en el col·lectiu afectat, també en el conjunt de la ciutadania en la mesura en què suposa una ampliació de drets i llibertats.

La igualtat d’un col·lectiu ha de ser completa o, per contra, no ho és. Per aquesta raó és vital respectar la llibertat de lesbianes, gais i bisexuales per a triar, en cas de voler afermar la seua unió des del punt de vista legal, entre un enllaç en matrimoni o per una unió de parella de fet; només així la unió d’aquestes persones es produirà en igualtat de condicions amb la resta de la ciutadania.

El 30 de setembre de 2005 el PP va interposar un recurs d’inconstitucionalitat que qüestiona el reconeixement del dret al matrimoni entre persones del mateix sexe, oposant-se d’aqueixa manera a aquesta igualtat de facto en l’accés al matrimoni i les conseqüències legals que açò suposa per a les persones lesbianes, gais i bisexuales. La presentació d’aqueix recurs ha suposat una amenaça des de llavors per a totes aquelles persones que aspiren a viure en igualtat i, especialment, para milers de famílies compostes per lesbianes, gais i bisexuales, amb els seus respectius fills i filles, que porten sis anys pendents d’una sentència que resolga definitivament un recurs que només persegueix anul·lar l’extensió de drets i llibertats, que no perjudica a ningú i sí implica dignitat i felicitat per a moltes famílies.