L’Ajuntament ha concedit el contracte per a 8 anys a la UTE Pavapark-Autocares San Juan per 56 milions d’euros

 

Al 2012 el consistori va perdre 2,4 milions d’euros amb la gestió privada de la grua

 

Els ajuntaments de Madrid i Barcelona gestionen la grua a través d’empreses municipals que presentaren beneficis al 2012

 

L’únic espai disponible per a la retirada dels vehicles abandonats és propietat de l’empresa autonòmica FGV

 

Compromís ha proposat que una empresa municipal gestione el servei de la grua, coincidint amb que el Tribunal de la Competència ha alçat el recurs que bloquejava la concessió del servei de retirada de vehicles. La licitació de l’Ajuntament de València serà per a 8 anys a la UTE Pavapark-Autocares San Juan per 56 milions d’euros. El que suposarà un increment de 1,6 milions d’euros sobre el preu de l’actual contracta.

 

Joan Ribó ha recordat que al 2012 l’Ajuntament de València va ingressar 5,4 milions d’euros en concepte de taxes de retirada de vehicles, front als pagaments a l’antiga concessionària UTE Cleop-Servicleop de 7,8 milions d’euros en concepte de cànon. Esta empresa a més presenta un deute milionari amb l’Ajuntament de València i de més de 16 milions d’euros amb l’Agència Tributària.

 

El servei de la grua va suposar al consistori unes pèrdues de 2,4 milions d’euros al 2012, raó per la qual el portaveu de Compromís va presentar una moció al ple de juny de 2013 per a que el servei de la grua fora gestionat directament des de l’Ajuntament i que va ser refusada amb els vots del Partit Popular.

 

Les tres mercantils que presentaven oferta a l’últim procés de licitació, recentment desbloquejat, oferien el mateix espai per a la retirada de vehicles abandonats propietat de l’autonòmica FGV. Els terrenys situats junt a l’estació de València Sud de Metrovalencia són l’únic espai al terme municipal de València amb les característiques necessàries per a deixar els vehicles abandonats. És a dir la propietat dels terrenys estratègics que proposen totes les concessionàries és de l’empresa pública autonòmica, fortament deficitària, que gestiona el metro i el tramvia.

 

Els ajuntaments de Madrid i Barcelona administren la grua a través d’empreses municipals, que gestionen altres serveis com els parkings. En Barcelona l’empresa pùblica Barcelona de Serveis Municipals, S.A que gestiona la grua, els aparcaments, el Bicing i diferents espais d’oci de la ciutat va presentar uns beneficis de 11,4 milions d’euros al 2012. A Madrid l’empresa municipal Madrid Movilidad, S.A. que gestiona els serveis de grua i aparcaments va presentar al mateix any beneficis de 434.000 euros i està en procés de fusió amb l’EMT per tal de compensar les pèrdues de l’empresa municipal d’autobusos de Madrid.

 

Des de Compromís han destacat que les empreses municipals de Madrid i Barcelona presenten beneficis, front al cas de València, que una concessionària privada gestiona un servei clarament deficitari, que al 2012 suposaren a l’Ajuntament unes pèrdues de 2,4 milions d’euros. A partir de que la nova concessionària Pavapark-Autobuses San Juan preste el servei, el cànon pagat pel consistori s’incrementarà en 200.000 euros anuals, fins als 8 milions d’euros, el que incrementarà les pèrdues per al consistori.

Joan Ribó
Joan Ribó, portaveu de Compromís per València.

 

Joan Ribó, portaveu de Compromís, ha declarat: “No entenem com el servei de la grua que a Madrid i Barcelona aporta beneficis als resultats municipals i ací a València és deficitari. A Madrid i Barcelona el servei està gestionat des d’empreses municipals i ací a València per una contracta privada, amb deutes milionaris amb l’Ajuntament, hisenda i la seguretat social i que la seua matriu està en concurs de creditors. Des de Compromís exigim una nova forma de gestionar els recursos públics a l’Ajuntament de València, un servei com la grua amb uns ingressos assegurats per la retirada dels vehicles es pot gestionar eficientment des de l’Ajuntament com fan altres ciutats”.

Escolta l’àudio: Joan Ribó.MP3