Consol Castillo, regidora de Compromís, va proposar a la Comissió d’Hisenda del 25 de juny de 2013, que les persones que han estat desnonades de les seues vivendes, no hagen de pagar l’Impost sobre el Valor des Terrenys de Naturalesa Urbana (antiga plusvalúa)
Degut a la greu crisi econòmica que patim, que afecta de manera dura a moltes famílies, Compromís va presentar una mocióper a compensar el pagament de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, per als suposats de pèrdua de la vivenda habitual per execució hipotecària i per dació en pagament.
Consol Castillo ha declarat: “es deu prioritzar el dret a la vivenda de les veïnes i veïns que estan sent desallotjades de les seues vivendes, per damunt dels beneficis de la banca. L’administració municipal, com a administració més pròxima als ciutadans, no pot agreujar la situació per la que estan travessant milers de valencians i valencianes que, a la desgraciada situació de ser desnonats de la vivenda i perdre la propietat, continuen sent deutores de l’entitat de crèdit que els va finançar l’adquisició de la mateixa, i han d’afegir ser deutors de l’administració municipal per ser els subjectes passius de l’impost “de la plusvàlua”.
L’article 31 de la Constitució Espanyola consagra el principi de progressivitat i no confiscatorietat del sistema tributari. En el cas de les execucions hipotecàries, on molts ciutadans s’han vist obligats a fer entrega de les seues vivendes amb la conseqüent decreixement patrimonial, castigar-los amb este impost seria una injustícia més dins de la xacra dels desnonaments.
Com a conseqüència de l’aprovació d’aquesta moció, les famílies que hagen estat desnonades i se’ls haja girat la corresponent liquidació d’aquest impost, podran sol·licitar a l’Ajuntament la seua compensació.
Consol Castillo, regidora de Compromís ha finalitzat: “Celebrem que l’Ajuntament de València aprove una proposta de Compromís destinades a les persones que estan patint una de les injustícies més grans de la crisi actual, que són els desnonats. Establir les oportunes mesures correctores com ja han fet per exemple l’Ajuntament de Gandia o el de Barcelona entre altres, és un avanç per a la nostra ciutat. En un moment en el que s’està rescatant a les entitats financeres amb els diners de tots, és el moment de que les institucions comencen a sensibilitzar-se amb les persones més necessitades”