Ribó: “Tot sembla pensat per a maximitzar la recaptació en lloc d’afavorir l’aparcament del veïnat”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha exigit rebaixar les tarifes anuals que paguen els usuaris de la zona Taronja a Ciutat Vella, millorar el sistema de renovació setmanal per evitar les disfucions i sancions com actualment passa i també renovar el disseny per evitar confusions amb els agents sancionadors. Aquestes propostes, entre d’altres, les defensarà Ribó durant la propera Comissió d’Urbanisme.

Tot i que, segons Ribó, la posada en marxa de la zona taronja de pàrking reservada per a residents en Ciutat Vella suposa un pas positiu a l’hora de racionalitzar l’accés i l’aparcament de vehicles a motor al barri, aquesta mesura ha provocat recels i considerables molèsties entre els mateixos residents que, sens dubte, es poden i s’han d’eliminar mitjançant uns canvis en l’ordenança que la regula des de fa dos anys.

El portaveu de Compromís no entèn perquè les tarifes anuals de València representen el doble, o més, de les tarifes de les grans ciutats espanyoles com Barcelona, Madrid o Bilbao. “Això cal corregir-ho d’immediat”.

D’altra banda, la modalitat escollida per emprar la zona taronja, un tiquet de 7 dies, sembla pensada per a crear el màxim de problemes entre els usuaris per la seua renovació setmanal. De fet, cal retirar-lo el mateix dia i a la mateixa hora cada setmana i, si no es fa així, la sanció es produeix de forma quasi automàtica. En altres paraules, “es tracta d’un sistema poc pràctic per als usuaris, que genera molèsties innecessàries i no poca controvèrsia per les sancions que ha suposat la seua aplicació” ha indicat Ribó, qui també ha explicat que la tarja de resident acreditativa del dret a emprar la “zona taronja” cal col·locar-la en el vehicle en lloc clarament visible. Tanmateix, “el seu disseny incorrecte fa que aquesta tarja, amb vigència durant dos anys, es despenja amb facilitat del vidre als pocs mesos provocant quantiosos problemes i sancions entre els usuaris”. De fet, el portaveu de Compromís ha aconsellat que “podrien aprendre de la ITV, per exemple i sense anar més lluny”..

La renovació de la tarja, a més, cal fer-la anant dues vegades a la seu de l’empresa Dornier SA ubicada en l’Avinguda d’Aragó nº 15 aportant documentació personal (Permís circulació, pòlissa assegurança, ITV, taxes pagades, multes etc.) Una documentació personal que resta en mans d’una empresa privada. Tot un model d’inflexibilitat en el mecanisme i de manca de privacitat, que l’Ajuntament de València hauria d’explicar.

Segons Ribó, en la zona de residents es pot estacionar qualsevol vehicle de forma gratuïta en la franja horària de major demanda d’aparcament per part dels residents (14:00-16:00h i de 20:00-9:00h i diumenges i festius durant tot el dia). En canvi les condicions per a concedir la tarja no contemplen a comerciants, familiars de persones dependents i jubilades residents que s’encarreguen de la seua cura, estudiants no empadronats, residents temporals no empadronats etc. “Tot sembla pensat per a maximitzar la recaptació en lloc d’afavorir l’aparcament del veïnat”.