Castillo: “El govern de Barberà fa un ús arbitrari i compra de voluntats en la gestió de les subvencions, amb absència de convocatòria pública i no observant el compliment de la legalitat vigent per part de les entitats afortunades”

La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, ha denunciat aquest matí que l’Ajuntament de València subvenciona a entitats que ni compleixen la legislació vigent ni col·laboren amb la justícia, “una pràctica antidemocràtica que s’ha d’acabar d’immediat”. I ha posat com a exemple a dues entitats com Lo Rat Penat i la Congregació de Siervas de la Pasión, que gestionen la Casa Cuna Santa Isabel.

Castillo ha assenyalat que Lo Rat Penat ha rebut, des que Rita Barberà és alcaldessa, subvencions per valor de 1.683.949,75€. “A Compromís, però, ens preocupa totes les subvencions que Lo Rat Penat ha rebut des de l’any 1998, en què va ser aprovada la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua fins l’any 2013, i que apuja a la quanitat de 1.548.381,31 €. És totalment arbitrari i injust que una associació reba aquesta quantitat ingent de recursos públics sense atendre’s al compliment de la llei, a la normativa de la pròpia Acadèmia i saltant-se a la torera l’article 5 de la pròpia llei”.

L’Article 5 de la Llei 7/1998 diu que “les decisions de la AVL, en l’exercici de les funcions que hi corresponen, hauran de ser observades per totes les Institucions de la Generalitat, pels Poders Públics, per la resta d’Administracions Públiques, el sistema educatiu, i els mitjans de comunicació, les entitats, els organismes i empreses, de titularitat pública o que compten amb finançament públic”.

D’altra banda, però en la mateixa línia de denúncia, Castillo ha denunciat Rita Barberà ha subvencionat, des que és alcaldessa de València, a la Congregració de Siervas de la Pasión, que gestionen la Casa Cuna Santa Isabel, amb 459.583,24 euros. “Una entitat que es nega reiteradament a col·laborar amb la justícia”. Des de novembre del 2012, el Jutjat de Primera Instància 9 de València ha dictat un Auto en què reconeix el dret a saber els origens biològics d’aquelles persones, xiquets futats, que reclamen saber la seua paternitat.

Castillo ha assenayalat que “la Casa Cuna no només no ha complit el seu deure i obligació de col·laboració amb la justícia, negant-se a facilitar les dades a les persones que així ho han demanat, sinó que, a més a més, Sor Aurora Gallego ha mentit al jutge, afirmant que no tenen les dades de les mares, cosa que és impossible, i que tant ella, com la resta de monjes que queden vives en la Casa Cuna, no tenen constància dels fets perquè no hi eren en el període que s’està investigant. De fet, Sor Aurora Gallego està des de l’any 1965”. La regidora de Compromís ha assenyalat que “no col·laborar amb la justícia hauria de ser motiu suficient per retirar-li totes les subvencions públiques”.

Consol Castillo defensarà en la propera Comissió de Cultura una moció per a que les subvencions municipals, a banda de ser més clares, transparents i menys arbitràries, deixe clar que no podran ser concedides a entitats que ni col·laboren en la justícia, com la Casa Cuna, ni respecten la legalitat vigent, com Lo Rat Penat.