El Saló de Cristall ha acollit este matí la presentació dels Llibrets de les falles municipals de la plaça de l’Ajuntament: Procés Creatiu i Paradeta de Flors núm 14, un acte presidit pel regidor Pere Fuset, acompanyat per la Falleres Majors de València, Marina Civera, i Sandra Larrazábal, amb les seues respectives Corts d’Honor, en el qual, a més del responsable de Cultura Festiva, han intervingut Fani Gran, autora del conte Flortesa, que acompanya el llibret infantil; Ana Ballester, de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, i Manuel Casanova i Marisol Salanova, en representació dels i les autores de textos que il·lustren els llibrets de les «dos falles que són de tots els valencians i valencianes, i que tots els valencianes i valencians paguen amb els seus impostos», en paraules de Fuset.
«Les falles es cremen però els llibrets perduren», ha recordat en la seua intervenció el regidor Pere Fuset, que ha afirmat que la ciutat de València compta amb 100.000 fallers, «però és la Falla de l’Ajuntament la que té una comissió més gran que representa al conjunt de la ciutat, la falla que paguem tots i totes i necessitava tindre també els seus llibrets», ha afegit el responsable de Cultura Festiva en esta presentació dels dos llibrets dissenyats per l’equip «Que maten al dissenyador», format per Alberto Silla i Dani Salvador, dels quals s’han editat mil exemplars de cadascun que seran distribuïts gratuïtament.
Fuset ha agraït el seu esforç i la seua col·laboració a tots aquells que han participat en l’elaboració d’estos llibrets que poden aconseguir-se en la Llibreria Municipal en format paper i fins a esgotar existències. En el cas del llibret infantil Paradeta de Flors Núm 14, es farà una distribució per centres educatius, ja que, igual que l’any passat, inclou una part d’unitats didàctiques elaborades per Alba Fluixà i Josep Lluis Fluixà, de la Fundació Bromera.
A més d’explicar el monument, el llibret infantil inclou una cançó, Paradeta 14, de la qual és autora Carmela en Drama, i un conte, La flortesa, escrit per Fani Gran, que ha intervingut en l’acte per a parlar de la seua proposta literària adaptada al contingut de la Falla i ha ressaltat la importància de «la funció pública de l’escriptura, que ha de servir, ha de tindre una intenció». L’escriptora i bloguera ha declarat la plaça de l’Ajuntament «lliure de tristesa i plena d’empatia gràcies la Flortesa», i ha demanat a tots i totes que s’apunten a la «PAF: Patrulla Antitristesa Floral».
Ana Ballester, de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, ha dit que «les nostres falles han de servir per a posar en valor als valencians i valencianes com un poble culte, creatiu, fester, respectuós i alegre» i ha acabat la seua intervenció amb la lectura d’un poema de Marc Granel, «Menjar-se’l món», en la qual ha comptat amb la col·laboració del públic.
El coordinador d’estes publicacions, Josep Lluis Marín, ha recordat que vivim temps de pantalles i de sobreinformació. «La informació es passa, però el paper ens ajuda a mantindre els fets en la memòria». Manuel Muñoz i Marisol Salanova, autors d’alguns dels textos, han elogiat la iniciativa d’editar llibrets de les falles municipals «com un instrument de difusió cultural i artística, d’una art urbà com són les Falles».