La regidora de Servicis Socials de l’Ajuntament de València, Consol Castillo, ha visitat les obres del nou Centre Municipal de Servicis Socials que el consistori està construint al carrer Sarrión, en la cantonada amb l’avinguda de Portugal. «La xarxa actual fa ja molts anys que s’ha quedat xicoteta i alguns centres estan congestionats. És el cas del centre de Salvador Allende, que ara podrà descongestionar-se amb l’obertura d’este nou centre a la Saïdia», ha explicat Castillo este matí en la visita.
Com ha explicat l’edil, els centres socials han de ser llocs als quals no s’ha d’acudir només quan la situació és límit, sinó als primers símptomes de dificultats. «Al final, els Centres Municipals de Servicis Socials han de ser com els centres d’atenció primària en la sanitat: estar a prop del ciutadà amb un metge de capçalera que practique una primera diagnosi davant símptomes lleus».
«Quan vam arribar al govern només hi havia a València onze centres de servicis socials, mentre que a Elx, per exemple n’hi ha 17. Per esta raó ens hem fixat com a objectiu ampliar la xarxa de centres per apropar molt més als ciutadans este servici fonamental en un estat del benestar», ha dit Castillo.
Respecte al personal que atendrà el nou centre, hi haurà un total de 15 treballadors i treballadores, entre professionals de treball social i auxiliars. El nou centre de Saïdia també descongestionarà la zona geogràfica de cobertura del centre de Campanar. Concretament la seua zona d’actuació comprendrà els barris de Les Tendetes i El Calvari, ara objecte del centre de Campanar, i les de Marxalenes, Morvedre, Tormos i Sant Antoni, corresponent al centre de Salvador Allende.
Estos sis barris suposen un total de quasi 49.000 habitants; una població caracteritzada per l’àmplia proporció de persones majors (23,2%), un alt grau de vulnerabilitat social (29,5%) i un important nombre d’habitatges ocupats per una sola persona -més d’un terç del total-, la majoria del qual són dones majors que viuen soles.
En el centre de La Saïdia es desenvoluparan diferents programes per a atendre esta problemàtica, com ara programes d’atenció a menors en risc o exclusió social o els servicis domiciliaris com l’ajuda a domicili, la teleassistència o el repartiment de menjar elaborat dirigits a persones amb dificultats d’autonomia personal perquè puguen continuar vivint en el seu entorn habitual. Estos servicis es veuen complementats pel d’atenció a persones dependents.
«Un altre programa que gestionarà el centre és el de la Renda Valenciana d’Inserció, que té l’objectiu de la inserció social, laboral i d’habitatge. A més, els programes es complementen amb el de l’atenció psicològica i des d’ells es gestionen prestacions econòmiques per a situacions d’emergència», ha apuntat Castillo.