• Els valencianistes recorden que ja va ser possible un acord entre agents fallers i veïnals perquè les carpes no isqueren al carrer fins al 12 de març

Les primeres carpes falleres ixen hui als carrers de València per fer-ho de manera generalitzada els pròxims dos dies amb què tallen el trànsit i desvien el transport públic. Són les dates més primerenques de l’última dècada i per això des de Compromís per València han proposat a Català recuperar el pacte aconseguit a la Mesa de Diàleg entre falles i veïns per racionalitzar este calendari i que estes s’instal·len només per ser usades la setmana fallera.

El regidor Pere Fuset ha recordat que “des del govern de Joan Ribó vam impulsar la creació d’una taula de diàleg per consensuar el bàndol faller que enguany el PP va intentar suprimir i que va acabar convocant tard i malament”. El regidor valencianista recorda que “el novembre de 2019, després de moltes setmanes de diàleg vam ser capaços de tancar un acord de seguretat i convivència entre agents fallers, veïnals i comerciants perquè les carpes no isqueren al carrer fins al 12 de març, garantint-ne el seu ús en la setmana fallera i reduint així les dates de carrers tancats i autobusos desviats innecessàriament”.

Els valencianistes lamenten que “després d’anys de pedagogia i racionalitat amb consens entre les parts, la senyora Català ha renunciat a estos avanços movent molts dies endavant l’eixida de les carpes, fins a dates inusuals, a la darrera dècada que a més de danyar la imatge de la festa entre el conjunt de la ciutadania, poden suposar problemes de convivència i de seguretat pels centenars de carrers tallats que suposen durant més de dos setmanes sense que estes es troben en ús”.

Fuset defensa que “les carpes són a hores d’ara imprescindibles en moltes comissions falleres per a realitzar les seues activitats durant la setmana fallera, però avançar l’eixida per tindre-les buides d’activitat la major part del temps, com fa Català, ens torna a temps de conflictes innecessaris que afecten negativament la imatge de la festa”. Per això, des de Compromís, proposen “recuperar l’esperit de consens i responsabilitat entre totes les parts i recuperar un pacte que garantisca que les carpes s’instal·len progressivament i estiguen a punt per ser utilitzades durant la setmana fallera i les primeres activitats el 14 de març”.

Fuset creu que “defensar les Falles és també defensar que siga una festa més segura per a tots i totes, esforçar-se per millorar la convivència minimitzant els seus inconvenients i afavorint que el conjunt de veïns i veïnes senten la festa com a pròpia”. En canvi “donar la imatge contrària, instal·lant les carpes 15 dies per fer-les servir set com a màxim, perjudica clarament una festa que és motor social, cultural i econòmic. No hi ha res més antifaller que donar la sensació de barra lliure a una festa que s’esforça per respectar la convivència”.