En només 8 mesos del govern del PP i Vox, la formació valencianista ha presentat 10 queixes al Síndic de Greuges i 89 recursos d’empara a alcaldia per la negativa de Catalá a facilitar l’accés a la informació i a respondre a les preguntes fetes pels grups de l’oposició. La portaveu de Compromís per València Papi Robles denuncia una vulneració de drets, fins i tot amb les entitats veïnals i socials als qui s’ha llevat la possibilitat de participació en els debats municipals com ha passat ja en les comissions.

La portaveu del Grup municipal de Compromís Papi Robles i el regidor Ferran Puchades, han criticat “l’actitud obstruccionista del govern de Catalá que fa interpretacions parcials i partidistes dels reglaments per tal de no donar informació ni respondre a l’oposició”. Una actitud que, com ha assenyalat Robles, “ no ens sorprén de l’actual alcaldessa que quan fou consellera en la Generalitat els jutjats ja li recriminaren en 6 ocasions la falta de transparència de la seua gestió”.

Com ha relatat la portaveu de Compromís “en esta nova etapa a l’Ajuntament de València, Catalá primer va allunyar als grups de l’oposició de l’edifici municipal amb la voluntat de blindar este espai com si fora el seu búnquer privat, després va retallar el nombre de comissions municipals per a reduir la capacitat de control a l’acció de govern i ara també expulsa a les entitats veïnals i socials de les comissions impedint que participen en els debats”. Una situació que, com denuncia Papi Robles, “és una clara vulneració dels drets de la ciutadania”.

El regidor Ferran Puchades ha explicat que “de les 10 queixes presentades per Compromís a la Sindicatura de Greuges, 5 ja han estat admeses i ens han donat la raó recriminant a l’actitud de Catalá que no ens ha facilitat la informació, la resta encara s’estan estudiant”. Per a Puchades, “hi ha una clara intencionalitat d’amagar la informació, dilatant els terminis, donant respostes incompletes o simplement negant la informació, per dissuadir a l’oposició de fer la nostra faena”. Ara bé, com destaca el regidor, “Catalá s’ha trobat amb una oposició diferent a la que tingué Rita Barberá que va viure molt còmoda durant 20 anys fins que entrà en l’Ajuntament Compromís. Nosaltres anem a continuar fent faena dia a dia revisant expedients i resolucions per tal d’evitar tornar als temps de la foscor que caracteritzen els governs del PP”.

La portaveu de Compromís adverteix a Catalá que “tot i que governa, nosaltres som l’oposició i anem a fer allò que tenim l’obligació de fer i és un seguiment i un control de la gestió de govern per saber on van destinats els diners públics, a més de continuar traslladant totes les propostes de millora per a la ciutat”. En este sentit, Papi Robles recorda que “els casos de corrupció del PP, alguns dels quals encara estan jutjant-se, amaguen darrere de si l’opacitat de la gestió dels governs de dretes, fent i desfent, impedint que l’oposició puguera actuar. Però ara, gràcies als governs progressistes com el del Botànic a la Generalitat, s’han establert mecanismes per a que això no torne a passar com ara la Llei de transparència o l’Agència Antifrau”.