Amb motiu del Dia internacional contra la LGTBIfòbia en l’esport el dia 19 de febrer, Compromís presenta una moció amb diferents mesures per acabar amb la discriminació i la violència que encara pateixen les persones LGTBI a l’àmbit esportiu.
Les regidores Lucía Beamud i Eva Coscollá s’han reunit amb les principals entitats LGTBI de la ciutat per tal de consensuar les mesures proposades en la moció. Consideren necessari que l’Ajuntament de València expresse un compromís clar i contundent contra la LGTBIfòbia a l’esport i que es materialitze en mesures per a eradicar esta xacra social. Per això demanen, entre altres mesures, posar en marxa una campanya permanent contra la LGTBIfòbia en l’esport, secundar els esdeveniments esportius que garantisquen la igualtat de tracte, adaptar les infraestructures esportives municipals per garantir que siguen entorns segurs, dissenyar recursos pedagògics i difondre les activitats esportives que promouen els clubs esportius LTBI o l’elaboració d’un protocol de prevenció i actuació contra la LGTBIfòbia afavorint els espais inclusius en les instal·lacions esportives.
Compromís considera que “malgrat els avanços normatius, la LGTBIfòbia continua molt present en les graderies i ambients esportius, els insults i càntics homòfobs són molt habituals”. Com assenyala la regidora Lucía Beamud, “és necessari continuar implementant mesures per erradicar estes situacions implicant a les administracions públiques, els agents esportius i la ciutadania. Les manifestacions LGTBIfòbiques tenen efectes molt negatius per a qui ho pateix, però també per la seua normalització que fa que es reproduisca en altres ambients, com és el cas dels xiquets o xiquetes que ho escolten.”
Beamud ha posat en valor que “el govern de Compromís amb Joan Ribó va posar València en el mapa de la llibertat, el respecte i la diversitat per la celebració en 2026 dels Gay Games, una gran oportunitat per mostrar al món que València és una ciutat inclusiva, acollidora i igualitària, que posa la igualtat de tracte en el centre i que s’enorgulleix de la seua diversitat” i considera que “València ha de continuar treballant per ser un referent i trencar els estereotips de gènere que també es manifesten en l’àmbit esportiu”.
Compromís planteja al govern municipal mesures perquè totes les persones puguen accedir en igualtat de condicions a la pràctica esportiva amb independència de qualsevol mena de condició, religió, origen, orientació sexual, identitat o expressió de gènere, etc. Segons la regidora Eva Coscollá, “les institucions i els poders públics son responsables de traslladar a la societat valors de respecte, convivència i igualtat com a estratègia de conscienciació i sensibilització social, així com oferir un marc de protecció i seguretat . Sense cap dubte, l’esport és una activitat essencial per a la ciutadania i per tant hauria de ser un bon instrument en la lluita contra l’odi, contra la intolerància, contra la LGTBIfòbia i per la igualtat.”
Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport
Cada 19 de febrer es commemora el “Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport” amb la finalitat de rebutjar en el món de l’esport qualsevol discriminació, violència i assetjament per raons d’orientació, identitat o expressió de gènere, així com donar visibilitat a les persones LGTBIQ+ que practiquen esport. Es commemora este dia perquè és la data de naixement de Justin Fashanu, futbolista professional que va fer pública la seua homosexualitat en 1990 i que es va suïcidar per les pressions rebudes.
Encara són molt poques les persones esportistes LGTBI que mostren públicament la seua homosexualitat, com sí fan de manera normalitzada les heterosexuals, i quan ho fan es converteixen immediatament en el focus mediàtic, com va ser el cas del bes d’Alba Redondo a la seua dona després de guanyar un partit, una imatge que ràpidament es va viralitzar. Altres han denunciat situacions d’assetjament i discriminació.