Compromís insta a l’Ajuntament a que comence a treballar en unes normes que siguen la base per tal que Capitania Marítima puga establir un calendari per ordenar l’entrada de creuers i creueristes a la ciutat. La portaveu de Compromís per València Papi Robles i el regidor Ferran Puchades defensen “el turisme com un motor econòmic per a València però que s’ha de regular i diversificar per a que tinga un impacte positiu per a la ciutat i el veïnat, un model contrari al que està promovent el PP que no té valor afegit, que està centrat en la quantitat i no en la qualitat i que està tenint conseqüències negatives per a les vides dels valencians i les valencianes, com estem veient en els preus de la vivenda” critica Robles.
La portaveu del Grup municipal de Compromís critica que “Catalá vol per a València un turisme low cost com hem pogut vore en FITUR. Per a Compromís el turisme és un motor econòmic que si es regula i s’ordena pot aportar riquesa, però per a la dreta el turisme és i ha de ser l’únic motor econòmic i tota l’economia, tota l’administració i inclús la ciutadania hem de plegar-nos a un model turístic il·limitat. Front a la saturació a la qual ens està portant este govern municipal, nosaltres apostem per la diversificació i la convivència amb el veïnat”. Papi Robles recorda que “València ha passat en 8 anys de ser la capital de la corrupció del PP a ser reconeguda per a alguns mitjans inclús com la millor ciutat del món per a viure, però això no és una barra lliure que és a on ens està portant Catalá”.
El regidor Ferran Puchades ha denunciat l’ ”èxode” de valencians i valencianes que s’està produint cap a l’àrea metropolitana a causa de l’especulació turística i que està provocant, entre altres efectes, una bombolla immobiliària a la ciutat. I ha posat com a exemple que una persona jove necessita el 70 per cent del seu salari per pagar un lloguer a València o la proliferació descontrolada dels apartaments turístics, “als quals el PP està donant via lliure”. Altres exemples que Puchades ha criticat són “la flexibilització de l’ordenança d’activitats, en concret pel que fa a les terrasses, també la privatització de la Marina per regalar-la a l’hostaleria o l’ampliació d’infraestructures turístiques contaminants com el port i l’aeroport”.
Davant d’això, Compromís proposa una sèrie de mesures com ara una regulació que limite l’augment de l’arribada de creuers a conseqüència de l’ampliació del Port. En este sentit, Puchades ha instat a Catalá a que comence a treballar en unes normes, a partir d’allò que ja s’està fent en altres ciutats, per a controlar l’entrada a la ciutat dels creuers. També planteja la recuperació de la Taxa Turística per donar llibertat a aquelles ciutats valencianes que consideren implementar-ho per tal que el turisme que col·labore en el manteniment de la ciutat.
A més, exigeix reforçar la inspecció i persecució d’obres il·legals destinades a la creació de nous apartaments turístics, aprovar de manera immediata una nova ordenança turística i recuperar la sol·licitud traslladada per l’anterior govern municipal a la Generalitat Valenciana, de declaració de zona tensionada pels preus del lloguer a tota la ciutat de València. En este sentit ha reclamat també que es reforce el Consell Municipal de Turisme implicant als experts i les universitats valencianes en la planificació i projecció de les polítiques que puguen garantir una adequada governança de les conseqüències que té el turisme en la vida quotidiana dels ciutadans. Igualment ha exigit la redacció d’un pla d’ordenació dels recursos turístics barri per barri a fi d’ordenar i limitar les diferents modalitats d’allotjament turístic.
Per últim demana que el Gay Games tornen a gestionar-se de manera coordinada entre les regidories d’Igualtat i Esport, així com implementar dins del marc de la Capitalitat Verda Europea, polítiques efectives de sostenibilitat turística i reducció de la petjada de carboni del turisme.