“Carbonell ha volgut justificar la seua política i assegurar el seu èxit amb unes dades manipulades. Però a la vista que les dades reals diuen que la situació ha empitjorat, Carbonell hauria de dimitir immediatament. No sols perquè constaten el seu fracàs i la seua mala gestió, sinó perquè a més ha intentat mentir a la ciutadania tractant d’enganyar primer la premsa, i això li fa indigne d’ocupar un lloc de regidor a l’Ajuntament de València. I si no ho fa, la senyora Català hauria de cessar-li immediatament”.

Així s’ha manifestat el regidor de Compromís per València i ex titular de l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament, Giuseppe Grezzi, després de facilitar als mitjans de comunicació les dades extretes de la web de l’Ajuntament de València que certifiquen l’augment del trànsit en les dues primeres setmanes de gener després de les vacances de Nadal. Dades que confirmen l’intent de manipulació del regidor del PP Jesús Carbonell que, en lloc de comparar dades interanuals del mateix període de temps, entre gener del 2023 i gener 2024, ha comparat les dades d’una setmana aleatòria de novembre del 2022 que no té relació amb el comportament del trànsit de gener del 2024.

Gràcies a eixa manipulació, Carbonell assegurava un descens de trànsit en diferents punts, però la consulta en les dades oficials de cadascuna de les espires comparant períodes similars (Carbonell ha triat les dues primeres setmanes de gener després de la festivitats de Reis del primer dilluns al segon divendres, que en 2024 seria del 8 al 19 de gener i en 2023 va ser del 9 al 20 de gener) evidència un augment generalitzat i inequívoc del trànsit en totes elles.

El més significatiu, paradoxalment, es produeix en el punt en el qual Carbonell ha volgut traure pit, l’eixida de Poeta Querol, en la qual el trànsit, en lloc de reduir-se com assegura (i diu en la seua nota que era “un dels objectius principals de la reordenació de trànsit”) ha passat de tot just superar els 9.000 vehicles al gener de 2023 a una mitjana diària aproximada de 11.000 en el mateix període de 2024.

El mateix succeeix en el punt triat pel regidor del PP a Xàtiva —que rares vegades superava els 20.000 vehicles en 2023 i ha passat a una mitjana superior a 22.000 amb pics de 24.000 en 2024—, i la resta d’espires, segons les dades oficials facilitades per Compromís per València. “No es pot comparar un mes de gener amb un mes d’agost. Hem de fer una anàlisi comparativa amb dades del mateix període. Dit això, com a mínim em resulta prou discutible que obrir carrers al trànsit tinga com a conseqüència que hi haja menys trànsit. Ens resulta tot prou sospitós”, ha afegit la portaveu de Compromís per València, Papi Robles.

“Tractar de mentir amb esta desvergonya quan les dades estan tecnificades i acabaran veient la llum és només un símptoma més de com de desesperat està el regidor Carbonell a la vista del desastre continuat que estan suposant cadascuna de les mesures regressives que li ha consentit prendre la senyora Català. L’única eixida digna a això és la dimissió o el cessament fulminant, perquè enganyar i falsejar dades és totalment inacceptable”, ha resumit Grezzi.

Denúncia al Defensor del Poble

Compromís ha anunciat al seu torn que denunciarà al Defensor del Poble l’engany perpetrat pel govern municipal liderat per María José Català amb les cambres de l’Àrea de Prioritat Residencial Ciutat Vella Nord, apagades des d’octubre 2023. “Al mateix temps que deixaven d’utilitzar les cambres de control del trànsit d’accés a l’APR, asseguraven al Defensor del Poble el seu compromís amb la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions, que deien seria la mateixa APR. Nosaltres, en el seu moment, vam mostrar els nostres dubtes, ja que este sistema de control d’accés no té la funció de discriminar si un vehicle contamina més o menys, i a més la senyora Català estava incrementant el trànsit en el Centre Històric”, subratlla Grezzi. “No obstant això, el més greu s’ha conegut ara, perquè apagant les càmeres no hi ha funció de cap control de cap mena de vehicle, obrint la porta a l’accés massiu lliure i així a l’increment de l’emissió de contaminació de gasos i partícules. Un escàndol majúscul que el Defensor del Poble ha d’investigar”.