- La formació valencianista durà al pròxim Ple municipal una moció per defensar el dret a la llibertat d’expressió artística i contra la censura ideològica que està practicant PP i Vox a les institucions valencianes.
- Insten al cessament del Conseller de Cultura per ser incapaç de garantir la gestió de la cultura, ni el respecte a les llibertats que venen recollides a l’ordenament jurídic internacional, europeu, estatal i valencià.
La coportaveu de Compromís per València i exregidora de Cultura del cap i casal, Gloria Tello, ha presentat una moció al proper Ple de l’Ajuntament de València per combatre “les accions de persecució de la llibertat d’expressió i de censura cultural per part del govern”. En paraules de la regidora, “des de Compromís defensem la Cultura com un pilar fonamental de la societat i com un dret de totes les persones. Un dret del qual les administracions públiques han de garantir, entre altres, la seua pluralitat, llibertat d’expressió i de creació i el manteniment del seu esperit crític. Malauradament, amb l’arribada dels governs de PP i VOX, s’està produint un degoteig continu de males praxis en la gestió de la cultura, caracteritzada, entre altres, per nombrosos casos de censura ideològica, revestits en forma de cancel·lacions, retirades de subvencions públiques, no concessió de permisos, ingerències en les programacions prèviament programades, atacs contra tot allò culturalment valencià, començant per la llengua pròpia i fins i tot, censurant les expressions artístiques a les propietats privades”.
“Les retirades de les ajudes econòmiques a certes entitats ciutadanes, junt amb la denegació de permisos per a diferents activitats o l’esborrat del mural artístic en suport al poble palestí del barri de Benimaclet suposen tics autoritaris del govern de la senyora Català sobre els quals qualsevol govern democràtic hauria de retre comptes i assumir responsabilitats” explica l’ex titular de Cultura.
El grup de Compromís busca, amb esta moció, que el govern municipal encapçalat per María José Català es posicione a l’hora de condemnar tots els actes de censura ideològica que posen en perill la garantia del dret a la llibertat d’expressió i creació artística i es comprometa a revertir en el present any 2024 l’eliminació i/o la reducció de les subvencions culturals a entitats que han estat privades d’elles per motius ideològics, com són la Societat coral el Micalet, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, els Promotors musicals i les sales de música en directe, la Mostra Internacional de Cinema Educatiu o la Mostra Viva del Mediterrani.
Així mateix, les propostes d’acord inclouen el compromís a no inferir políticament en les programacions culturals futures dutes a terme pels tècnics de cultura dels serveis i organismes autònoms municipals i a respectar els calendaris establerts prèviament dels distints projectes culturals en format d’exposicions, escènics, de beques i premis, convocatòries de projectes oberts, els cicles musicals creats i consolidats al Palau de la Música (Menut Palau, Pop, Rock…al Palau, Literatura i Música, Emergents, Palau Electrònic, Jazz a Poqueta Nit, Cambra al Palau, Orgue al Palau) i els projectes culturals creats com Cultura als Barris, Cultura als Pobles o la Diversitat Cultural.
En paraules de la regidora Gloria Tello, “des de Compromís hem apostat sempre per una política cultural potent, diversa i inclusiva, que ha comptat amb els treballadors i treballadores dels sectors productius culturals i que ha estat garantia de llibertat d’expressió artística per a tota la ciutadania. No podem permetre que l’arribada dels governs de PP i Vox ho posen en risc. Volem que el govern de Català es comprometa a facilitar els permisos i les autoritzacions pertinents a les distintes expressions artístiques i culturals d’entitats privades, respectant l’esperit plural, crític i lliure que ha de regir tota bona gestió a les administracions públiques i que es faça una aposta clara per incrementar el pressupost municipal en Cultura, així com prioritzar l’obertura dels cinc nous centres culturals que vam deixar preparats per descentralitzar la programació municipal pels barris de la ciutat”.
La moció de Compromís es fa igualment ressò dels casos de censura ideològica que han tingut lloc en localitats valencianes els darrers mesos, com és el cas de la censura prèvia als murals artístics que el govern del PP pretén aprovar respecte del MIAU a Fanzara, les cancel·lacions de subscripcions de revistes en valencià a Montserrat, Torrent, Borriana i Meliana o les ingerències polítiques en programacions culturals a Xirivella. En este sentit, proposa instar al Consell a recuperar les ajudes a les fundacions, artistes, creadors i altres professionals de la cultura que promocionen el valencià i que han estat eliminades per sectarisme ideològic..