A l’estiu de 2020 l’Agència Tributària va anunciar una presumpta mala praxi en la gestió de l’Empresa Municipal de Transports per part del govern de Joan Ribó, malgrat que des del principi Ajuntament i EMT van aclarir que no tenia fonament. No obstant això, l’extrema dreta política i mediàtica van amplificar el lawfare que, gràcies als recursos de Compromís, ha acabat resolent el Tribunal Econòmic Administratiu Central a favor de Compromís i la ciutat de València, que no haurà de pagar els 10 milions reclamats erròniament.
“Una vegada més, un fals escàndol amb un govern del canvi com a víctima, i les arques públiques de València com a ostatge, acaba en res una vegada que ja s’ha fet tot el mal possible a la reputació dels qui gestionaven el públic amb la major eficàcia”, resumeix el regidor de Compromís per València i llavors president de l’EMT, Giuseppe Grezzi. Encara que la gestió posada en dubte havia sigut avalada per la intervenció municipal, Grezzi i el govern de Compromís van ser el blanc dels mitjans i els polítics d’extrema dreta, que van amplificar la denúncia mancada de fonament de l’Agència Tributària mentre silenciaven els arguments que la desmuntaven i que han sigut la base perquè finalment els valencians no vagen a pagar els 10 milions erròniament reclamats per l’Agència Tributària. “Durant setmanes es van omplir pàgines de diaris amb esta denúncia i els atacs de Català i el PP a l’EMT, obviant les explicacions i la documentació aportada pel propi Ajuntament, i que desmentien l’assumpte. Afortunadament, encara que el mal que ens feien a nosaltres ja estiguera fet no ens va fer deixar de reclamar per a evitar que l’atac al govern municipal a més costara als valencians 10 milions de diners públics”, apunta el regidor Grezzi.
Cal recordar, que l’assumpte es remunta al 16 de juliol de 2020, quan l’Agència Tributària va anunciar l’obertura d’actuacions inspectores contra EMT en relació amb els impostos d’IVA i societats per la comptabilització de la subvenció anual atorgada per l’Ajuntament. Encara que ja havia eximit a altres empreses de transports per les mateixes circumstàncies, Hisenda considerava que esta subvenció a València hauria d’haver generat IVA en existir una vinculació entre les vendes de títols d’EMT i la subvenció abonada per l’Ajuntament. En canvi, tant l’Ajuntament com EMT consideraven que la subvenció no estava subjecta a IVA per no estar vinculada al preu dels títols sinó per estar destinada a compensar el dèficit total d’explotació.
El període obert a inspecció per l’Agència Tributària es limitava el període entre abril de 2016 i novembre de 2017, en entrar en vigor la Disposició final dècima de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, que aclaria que esta subvenció no està subjecta a IVA. Una reforma legal que no feia més que regular de manera expressa l’aplicació de la norma que fins llavors es desprenia tàcitament, no fent més que reafirmar la correcta interpretació tant d’Ajuntament com d’EMT, i que ja havia servit a la pròpia Agència Tributària per a no emprendre les mateixes actuacions en altres ciutats, encara que incomprensiblement sí a València.
Finalment, encara que l’Agència Tributària va resoldre que l’EMT havia de fer front a un deute de 10.630.964,51 € en concepte d’IVA no pagat, la reclamació economicoadministrativa interposada davant el TEAR (Tribunal Econòmic Administratiu Regional de València) per l’EMT sent el seu president Giuseppe Grezzi ha conclòs que “les dotacions pressupostàries controvertides no poden incloure’s en la base imposable de l’Impost sobre el Valor Afegit i, en conseqüència, procedeix anul·lar l’acte”; desmuntant així tota la campanya contra la gestió municipal.