Després que en la passada legislatura es començara a instaurar amb èxit en diferents barris la Zona d’Estacionament de Residents —com Russafa, Botànic o La Roqueta—, la seua creació en altres zones que ho demanaven ha quedat paralitzada amb el canvi de govern.

No obstant això, les necessitats d’estos barris no ha canviat, com va poder comprovar este dilluns el regidor de Compromís per València, Giuseppe Grezzi, en la reunió mantinguda amb les associacions de veïns d’Arrancapins i La Petxina, en les quals estos li van manifestar que les enormes dificultats per a estacionar en els seus barris no sols es mantenen, sinó que fins i tot s’han incrementat per l’efecte anomenada al trànsit lliure que s’està generant des del govern municipal.

Grezzi en un moment de la reunió.

“Tots dos barris, a la vista de l’èxit dels barris de La Roqueta, Russafa o Botànic, ens van manifestar les seues necessitats i el seu desig que als seus carrers s’instaurara també l’estacionament de residents, i eren els següents en què estava previst que així fora”, apunta l’ex titular de l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament. De fet, afig, “en la Petxina els treballs previs ja estaven realitzats pels tècnics municipals i consensuats amb les associacions veïnals, per la qual cosa el fet que no estiga ja implantada no pot tractar-se més que d’una decisió política”.

La implantació en Arrancapins no estava en el mateix punt, reconeix Grezzi, però la demanda veïnal era “altíssima, i el continua sent, com ens han comentat, perquè la pressió de l’estació Joaquín Sorolla i l’ús massiu de l’espai públic del barri per a realitzar estacionaments de llarga duració per molta gent que ix de viatge impedeix un funcionament normal per part dels residents, a més de generar un efecte crida i un trànsit d’agitació excessiu. Problemes als quals la instauració de la Zona de Residents posaria remei immediatament”.

Per eixe motiu, Grezzi ha avançat que Compromís proposarà la setmana vinent en comissió la instauració de totes dues Zones d’Estacionament de Residents i que es reprenga per part del nou govern municipal la interlocució amb els veïns dels diferents barris, com Benimaclet o el Cabanyal, que també la reclamaven. “L’estacionament de residents va ser l’última eina que Compromís utilitzàrem quan vam governar per a, al mateix temps que facilitàvem la vida dels veïns (en este cas, els que necessiten usar els seus vehicles i estacionar en tornar a casa), milloràvem la qualitat de vida de la col·lectivitat reduint el trànsit. Es tractava d’una política pública clàssica de sostenibilitat i era insòlit que València no l’haguera aplicada, com si no fora una capital europea. No obstant això, amb el retorn al govern del PP esta modernitat s’ha paralitzat, i fins i tot s’està començant a pervertir en barris com Ciutat Vella”, adverteix Grezzi. No obstant això, conclou, “Compromís continuarem reunint-nos amb el veïnat i traslladant la seua veu a l’actual govern municipal, que esperem que sàpia tirar el fre a les seues polítiques de foment del trànsit i fer costat a mesures que fomenten el seu ús racional com esta, que a més a més li reclamen els veïns”.