La regidora de Compromís i ex titular de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de València, Gloria Tello, preguntarà al govern de Maria José Català en la pròxima comissió de Cultura per la desaparició de l’exposició “75 anys, 75 peces”, programada pel govern de Joan Ribó per a la seua actual exhibició a la Sala d’Exposicions Municipal, que ha sigut reemplaçada per una altra mostra.
“L’exposició havia sigut dissenyada per a la sala del carrer Arquebisbe Mayoral, va ser una aposta bastant interessant per part dels treballadors i treballadores del mateix SIAM i s’havia d’inaugurar a la conducta en el desmuntatge de l’exposició ‘Donya Concha’”, apunta la regidora Tello. Per això, afig, “Hem assistit amb perplexitat i estupefacció a com el nou equip de govern ha ignorat aquest projecte i decidint en el seu lloc inaugurar una altra exposició” (una col·laboració amb València Photo).
La mostra impulsada per l’anterior corporació municipal, s’englobava en el 75é aniversari de la creació del SIAM, amb la idea de donar visibilitat al treball dels arqueòlegs municipals i fer pedagogia amb ella. Així es van plantejar i ja van realitzar diverses activitats, des de jornades de portes obertes (que ja es van dur a terme al maig), a publicacions, taules redones de debat i 3 exposicions a desenvolupar en el Centre Arqueològic de l’Almoina, a les Torres dels Serrans, i l’última i principal, aquesta que ara ha desaparegut de la programació de la Sala d’Exposicions Municipal.
Tello recorda, a més, que el seu equip va triar aquesta sala “precisament perquè és l’espai expositiu municipal de caire més institucional, per la qual cosa durant els nostres huit anys de govern ens centrem en consolidar-ho programant en ell les exposicions més vinculades a la ciutat i a la seua història”. Desfer el camí caminat en aquest sentit “seria un contrasentit”, opina l’ex titular de Cultura.
“Si la ciutat pot sentir-se orgullosa de posseir una nodrida mostra de dues mil anys d’història, i de tindre-la a l’abast de la ciutadania, és gràcies entre altres al treball d’experts arqueòlegs i professionals del patrimoni cultural que, amb la seua labor de documentació, investigació, conservació i divulgació de les restes arqueològiques, han fet possible conéixer de manera exhaustiva, l’origen i la història del qual un dia es va denominar Valentia”, resumeix Gloria Tello. Per això, afig, “preguntarem pels estranys motius que per al Partit Popular puguen justificar l’esborrat d’esta exposició i quina alternativa plantegen, si és que al marge de tractar de destruir tots els avanços dels últims huit anys, el govern de Català pretén construir alguna cosa”.