El portaveu de Compromís Joan Ribó considera que la nova alcaldessa continua amb la seua política de fer desaparéixer qualsevol element simbòlic de l’anterior govern progressista. “El nou govern del PP amb Vox intenta esborrar la memòria d’esta ciutat però la lluita veïnal i social ha sigut imprescindible en el desenvolupament de València cap a una capital verda, acollidora i diversa”. També la regidora Glòria Tello demana que el monòlit siga custodiat com mereix una peça que forma del patrimoni municipal, “davant la indiferència i el menyspreu del nou govern municipal”.

“Només la dreta més reaccionària intenta canviar la historia recent de València i la seua plaça de l’Ajuntament”. Així s’ha pronunciat el portaveu de Compromís Joan Ribó davant la retirada del monòlit homenatge als moviments veïnals i socials de la ciutat. Ribó considera que esta retirada forma part de la política que ha posat en marxa Catalá per fer desaparéixer qualsevol element simbòlic de l’anterior govern progressista. “El nou govern del PP amb Vox intenta esborrar la memòria d’esta ciutat però la lluita veïnal i social ha sigut imprescindible en el desenvolupament d’esta ciutat cap a una capital verda, acollidora i diversa”. Ribó ha posat com exemple el 15M “que va existir i va canviar la política espanyola i valenciana. Però també Salvem el Cabanyal, Salvem el Botànic, El Saler per al Poble o El Riu és nostre i el volem verd, entre altres, que van ser fonamentals per a fer front als intents de construir esta ciutat en base al ciment, autopistes urbanes i moviments especulatius a favor d’una València sostenible i saludable com la coneguem hui i que serà Capital Verda Europea 2024. Eliminar de la memòria col·lectiva el paper dels moviments veïnals i socials d’esta ciutat només pot vindre d’un govern sectari i ultra conservador que no s’estima València”.

“És molt trist veure com la València oberta i participativa que vam fomentar durant huit anys al govern de Compromís al capdavant, està transformant-se en una ciutat sectària que expulsa del seu espai públic tot allò que molesta al Partit Popular”. Glòria Tello explica que el monòlit en homenatge als moviments veïnals i socials de València va ser un treball conjunt amb la Universitat de València per tal de visibilitzar i fer un suport públic a la contribució de tots estos moviments (pels barris, per la cultura, per l’Horta, per la llengua, per la igualtat de gènere i pels drets LGTBI, pels drets socials, etc.) a la ciutat. “València és, en una part molt important, hereva de tota esta síntesi de lluita democràtica’’. “No sabem què és exactament allò que li molesta a la senyora Catalá, si el reconeixement públic a tots els moviments i totes les persones que, com deia la mestra valenciana Alejandra Soler, van donar i donen tot perquè el món siga cada dia millor o és simplement el sentiment de revengisme contra totes les accions dutes a terme pels governs de Compromís davant la manca de projecte de ciutat”.

A més, la regidora de Compromís ha mostrat la seua preocupació per la retirada i el destí incert del panell informatiu, perquè ni tan sols ha estat dut a terme per part del Servici de Patrimoni Històric, que va ser l’encarregat de la seua instal·lació. “El monòlit ha sigut retirat per part dels Serveis Centrals Tècnics de l’Ajuntament i res se sap del seu destí. Davant això, hem fet una sol·licitud formal a l’Alcaldia i a les Regidories de Serveis Centrals Tècnics i Cultura per tal que ho custodien perquè forma part del patrimoni municipal, fins i tot ens hem oferit a que ho porten al Grup municipal de Compromís. Si des del nou govern municipal de Catalá aposten pel sectarisme i la invisibilització ciutadana, des de Compromís sí que volem posar en valor l’herència de la lluita dels moviments veïnals i socials que han fet i fan una València millor”. Glòria Tello recorda, així mateix, que la instal·lació del panell a la plaça de l’Ajuntament va comptar amb els informes jurídics municipals que van avalar en tot moment la compatibilitat amb el Pla Especial de Ciutat Vella.