L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals i amb la col·laboració de la Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, ha posat a l’abast de la ciutadania una nova publicació municipal centrada en la diversitat biològica de fongs i líquens de la Devesa de l’Albufera, un dels millors representants dels ecosistemes litorals en l’àmbit estatal, salvat de la urbanització massiva de la costa gràcies a la lluita dels propis valencians i valencianes.

Els fongs i els líquens formen una part important de l’ecosistema de la Devesa i han sigut objecte de diversos treballs. No obstant això, estan relativament dispersos i amb una localització no massa senzilla. Per això, el llibre ‘Bolets i líquens de la Devesa de l’Albufera de València’ reunix informació variada i el treball de dècades d’estudi sobre este lloc, de forma molt gràfica, contribuint al coneixement, estimació i valoració d’una zona emblemàtica de València.

La regidora de l’Àrea de Cultura, Glòria Tello, ha destacat que amb esta publicació, impulsada pel servici de Recursos Culturals i coordinada per Fernando García Alonso, Roberto Bermell Meliá i Antonio Vizcaíno (cap de servici de Devesa-Albufera), i amb un equip compost per Antoni Conca, Ricardo Aparici, Javier Ormad, Simón Fos, Vicent Calatayud, M. Violeta Atienza, Miguel Oltra i Agustí Boix, «es trau a la llum una part desconeguda per a la ciutadania, en particular la valenciana, d’este ecosistema natural tan particular i complex».

El llibre conté més de dos-cents taxons, en els quals se signifiquen les espècies no trobades en cap altre lloc de la Comunitat Valenciana. «Amb l’edició d’este llibre entenem que el millor mitjà de valoració i cura d’este patrimoni natural, d’este privilegiat llegat, és el coneixement dels grups d’éssers vius que habiten al parc, per al gaudi de les nostres ciutadanes i ciutadans i així poder transmetre’l a les generacions següents», ha explicat.

El llibre, des de la seua vocació d’investigació i consulta, serà un element de suport indispensable en les explicacions sobre la particularitat de la Devesa de l’Albufera, en qualsevol àmbit, i sobretot en l’educatiu. Per este motiu, l’Ajuntament reconeix com a exemplar el treball conjunt fet amb la Societat Micològica Valenciana, en la persistència investigadora de l’evolució micològica d’este espai natural.

«Este llibre és una eina fonamental d’estudi i coneixement d’este bé públic, i de convivència, conscienciació i gaudi, components bàsics en la conservació i protecció d’este entorn natural i identitari», ha destacat Tello.