El Ple de l’Ajuntament ha aprovat, definitivament i amb l’abstenció dels grups de l’oposició, l’Ordenança d’Aparcaments que regularà els estacionaments fora de la via pública, és a dir, als garatges i altres espais reservats en edificis i subsòls per a bicicletes, turismes, autobusos i camions. Es tracta, tal com ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, d’un document que adapta a la realitat actual» la normativa vigent, que data de 1994. Entre les novetats que contempla destaca l’augment de les dimensions de les places, de l’amplària dels carrils de circulació i el nombre d’estacionaments per a bicicletes.

En el debat previ a este acord, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha criticat alguns aspectes de d’esta nova normativa que, segons ha destacat, «té més en compte les necessitats de ciclistes que de les persones amb mobilitat reduïda».

El regidor de Giuseppe Grezzi ha aclarit que el document municipal «ha tingut en compte els canvis que ha experimentat la ciutat en matèria de mobilitat, i s’ha adaptat a les lleis que fomenten l’ús de la bicicleta i reserven un percentatge de places d’aparcament per a estos vehicles sense perjudicar cap altre col·lectiu».

Esta Ordenança d’Aparcaments entrarà en vigor una vegada transcorregut el termini de 15 dies hàbils a comptar des de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de València (BOP). I el text íntegre es publicarà en la sea electrònica de l’Ajuntament de València i en la pàgina web municipal.

NOU REGLAMENT DE L’EMT

 Pel que fa a la mobilitat, el Ple també ha acordat la redacció inicial del nou reglament de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), i la seua exposició a informació pública. Este document, que actualitzarà la normativa vigent des de l’any 2005, no ha comptat amb el suport del Partit Popular i de la regidora no adscrita Maria Dolores Jiménez. Per la seua banda, Ciutadans s’ha abstingut. Respecte a les novetats que introduïx, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat, per exemple, que els autobusos podran detenir-se fora de les parades «per a acostar a la seua casa col·lectius eventualment vulnerables».

El regidor de Ciutadans Narciso Estellles, que ha celebrat que el 45% d’al·legacions presentades pel seu grup han sigut acceptades, ha lamentat que no hagen sigut admeses propostes com la disminució de les freqüències de pas, així com la falta de claredat a l’hora d’establir l’accés de les mascotes als autobusos públics.

L’edil Popular Alberto Mendoza ha centrat la seua intervenció a argumentar «que el nou reglament ha sigut utilitzat com a una eina ideològica, ja que prohibix que els autobusos publiciten actes taurins». «La publicitat als suports institucionals deu regir-se pels principis generals del dret i no ha d’estar a expenses d’una o altra política», ha assegurat.

En el seu torn de paraula, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat «que la reducció de la freqüència de pas és incompatible amb l’ocupació del carril bus», en al·lussió a les demandes de Ciutadans; i ha aclarit, als edils populars, «que el benestar animal és una prioritat pel Govern de la Nau que, per descomptat, no utilitzarà l’EMT per transmetre missatges que parlen del maltractament animal».

«Els bous no pujaran a l’EMT», ha bromejat el regidor, qui ha ressaltat la creació del títol EMT Mascota, que permetrà que animals de poca grandària accedeixen al bus amb unes condicions específiques i dins d’una cistella de transport.

El nou reglament ha sigut objecte d’un total de 33 esmenes (la major part sobre forma i no de fons), de les quals s’han acceptat 10 totalment i 6 parcialment. S’exposarà al públic durant un mes fins a l’aprovació definitiva.