«Tindrem unes falles segures com sempre, fins i tot un poc més, i així vull transmetre-ho a tots els valencians i valencianes, i a totes aquelles persones que vindran i que probablement seran més que altres anys. Hem estat treballant i prenent mesures durant els últims mesos, els servicis de seguretat estan plenament coordinats, s’han abordat tots els detalls i estic convençut que eixiran les coses molt bé», ha assegurat l’alcalde de València, Joan Ribó, després de la reunió de la Junta Local de Seguretat Ciutadana amb motiu de les festes falleres, en la qual també ha participat el Delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, els regidors de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, i Cultura Festiva, Pere Fuset, a més de comandaments dels diferents cossos i forces de seguretat.

«Els diferents cossos policials tenen una gran experiència », ha afegit Ribó, que després s’ha  referit a aspectes «significatius, com l’anunci de Ferrocarrils de la Generalitat que hi haurà servici tota la nit entre els dies 16 i 20, així com l’abonament faller, i que, igual que altres anys, l’estació de Xàtiva i la de Colom estaran tancades en les hores de mascletà i la de l’Albereda coincidint amb els castells de focs artificials, en tots dos casos per raons de seguretat».

L’alcalde ha valorat que «els mecanismes de comunicació entre les diferents forces i cossos de seguretat, Protecció Civil, bombers, etcètera, estan funcionant cada vegada millor, i ha posat com a exemple un recent accident ocorregut al carrer de les Barques i la celeritat amb la qual es va intervindre de forma conjunta i coordinada. «Estan coberts tots els aspectes que corresponen a cadascuna de les força policials, amb el control de la pirotècnia per part de la Guàrdia Civil, de la seguretat viària per part de la Policia Local….».

El Delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, per part seua, ha afirmat que en la sessió de hui «hem vingut a tancar els treballs que els tècnics han dut a terme anteriorment amb actuacions, entrevistes i comissions tècniques». Ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població, però sense obviar que «per part dels cossos policials es mantindrà el grau de prevenció que correspon al nivell d’alerta antiterrorista 4 de baixa intensitat en què ens trobem». Seguidament ha assenyalat que «també activarem un pla especial de lluita contra els furts i de millora de l’atenció de les denúncies. Tots els dispositius estan coordinats i s’actualitzaran dia a dia».

Hi ha hagut una referència concreta, després de la pregunta d’una periodista, a la prevenció d’agressions sexuals, en la qual l’alcalde ha destacat l’actuació del grup GAMMA de la Policia Local i l’alcalde ha indicat que «l’Ajuntament posarà dos punts violeta per a intensificar encara més el control d’aquest tipus d’agressions».

Pel que fa a l’encesa de llums a Russafa, posteriorment la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato ha explicat que «durant estos  mesos hem fet un treball previ amb totes les comissions sobre els plans de seguretat tant de la plaça de l’Ajuntament com de la zona de Russafa, on en exclusiva es dedicava el pla de seguretat a la falla Cuba-Literat Azorín, que va expressar la seua voluntat de fer espectacle d’encesa de llums. Va tindre diverses propostes alternatives per part de Bombers i Policia Local per a vore quin era el millor pla de seguretat, però en estos últims dies han decidit que no realitzaran espectacle d’encesa».

CONTAMINACIÓ

Respecte a les mesures en relació amb els nivells de contaminació, sobre les quals ha sigut preguntat l’alcalde, Ribó ha recordat que «estem en el final de l’anticicló de l’hivern on els nivells de pol·lució de l’aire augmenten i arriben a màxims a València, però vull tranquil·litzar a la ciutadania i recordar que és una ciutat amb uns nivells de contaminació baixos i, a més, estem treballant per a reduir-los amb polítiques mediambientals i de sostenibilitat. Fem un seguiment diari i en el moment en què rebaixem els nivells contemplats en el protocol, automàticament l’activarem perquè sabem que és un problema de la màxima gravetat».

Ribó ha afirmat que «la causa d’esta contaminació és precisament la circulació de vehicles de combustió, i el que estem fent és potenciar la mobilitat sostenible. Hui hem rebut les dades corregides de les estacions, perquè les partícules PM10 i PM2’5, que són les que s’havien eixit dels límits augmenten sempre quan hi ha obres al costat i necessiten uns posteriors correctors, i no indiquen una situació que obligue a prendre mesures. Vull tranquil·litzar a tot el món perquè una d’elles estava donant resultats exagerats. Si se superen els nivells màxims, no tenim cap inconvenient per a posar en marxa els protocols per contaminació atmosfèrica».