El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha presentat la Instrucció de Contractació Pública Responsable i la Guia inclusiva de clausulat social, aprovada  per la Junta de Govern Local.  El principal objectiu d’esta instrucció és augmentar la qualitat i continuar incorporant als contractes públics clàusules socials, ambientals i d’innovació en les diferents fases del procediment de licitació.

Anualment s’acordarà el percentatge de contractes reservats i adjudicats entre Centres Especials d’Ús d’iniciativa social i Empreses d’Inserció. A més, com a novetat cada clàusula social haurà d’acompanyar-se d’un verificador i  documentació per a acreditar l’efectiu compliment dels criteris socials; els criteris de preferència o les condicions especials d’execució.

Així mateix, els criteris socials i mediambientals s’han d’incorporar en tota la contractació pública de manera transversal i preceptiva, «amb la convicció que la seua inclusió proporciona una millor relació qualitat-preu en les prestació contractual, així com una millor eficiència dels fons públics», ha explicat el regidor.

A més, en les condicions especials d’execució, en les que s’han de complir obligatòriament, serà necessari analitzar i millorar els criteris de contractació, fixar protocols i metodologies per a un millor control durant les diferents fases del procediment. La selecció dels criteris i la seua ponderació haurà d’adaptar-se a l’objecte contractual, així com al personal necessari per a la seua execució i la qualificació requerida.

D’altra banda, per a dur a terme estes tasques, ha sigut necessària una assistència externa especialitzada en matèria de contractació pública responsable i sostenible. Així mateix, el document ha sigut sotmés a la consideració de la Comissió de Contractació, en la qual han col·laborat diverses delegacions: el Servici de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Servici de Qualitat i Anàlisi Mediambiental, Servici d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Servici de Benestar Social i Integració, Servici d’Ocupació i Emprenedoria i Gabinet de Normalització Lingüística.

També s’ha aprovat una Guia Pràctica, que desenvolupa la Instrucció, establint temàtiques i proporcionant recomanacions per a la seua inclusió. A més el clausulat és susceptible de ser adaptat, copiat i pegat, i cada clàusula va acompanyada del seu respectiu verificador de compliment i d’un sistema d’avaluació del seu impacte. Així mateix, esta Guia pot ser adaptada, millorada i ampliada sense necessitat de nous formalismes.

Tal com ha explicat el regidor, «que la Instrucció i la Guia siguen instruments diferenciats, proporciona tres avantatges: que la Guia puga ser modificada sense precisar un nou acord, proporcionant així una eina dinàmica i participativa; permet incloure una àmplia varietat de temàtiques socials, clausulats, opcions i variants que permeten particularitzar i adaptar els criteris socials; i que la Guia adopte una metodologia pràctica, orientant a qui la consulte de forma intuïtiva i sistemàtica cap a les clàusules més adequades». Per a això es farà en una maquetació navegable i en format pdf, la qual cosa permet enllaçar i dirigir-se directament a l’apartat que es precisa.

Finalment el regidor ha volgut destacar que «la contractació pública és un dels principals instruments de disseny de polítiques públiques. A través dels contractes les administracions podem incidir en la igualtat entre homes i dones, l’ocupabilitat de col·lectius especialment vulnerables o la sostenibilitat ambiental. És una eina estratègica de polítiques públiques i així ho apliquem des de l’Ajuntament de València».