Amb l’objectiu d’unir cultura i salut per millorar el benestar de les persones, s’ha iniciat hui el projecte «Museus per la salut- Records de festa», per estimular la memòria a llarg termini amb records de les festes de Falles, a persones amb Alzheimer. Esta iniciativa és fruit de la col·laboració entre el Museu Faller de València (Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València), Las Naves (centre d’innovació de l’Ajuntament de València), AFAV (Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València), el Gremi Artesà d’Artistes Fallers i la Universitat de València.
Quatre dones i sis homes, que es troben en les primeres fases d’Alzheimer o demència senil, han participat hui en la primera visita a diferents ninots. Tres artistes fallers jubilats han guiat les persones que han participat, per diferents ninots dels anys 40, 50 i 60, principalment, coincidint amb els anys de la seua joventut o infantesa. També han estat acompanyades per dues psicòlogues d’AFAV, així com del Museu Faller. Durant la visita guiada, se’ls ha mostrat 9 ninots, un esbós censurat i cartells antics, al mateix temps que se’ls ha contat anècdotes de la festa per a estimular la seua memòria a través dels records que puguen suscitar-se en estes persones.
Per a este projecte estan organitzades quatre visites en grups xicotets de 10 a 15 persones. La pròxima tindrà lloc el 30 de gener i, les següents, els dies 13 i 27 de febrer. Amb «Museus per la salut-Records de festa», s’han posat en comú recursos, coneixements i experiències amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de persones que han sigut diagnosticades amb estes malalties.
En el cas de Las Naves, aporta la seua experiència en el projecte Activa Cultural, emmarcat en la línia de treball del centre d’innovació que pretén unir cultura i salut per millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a València. A això se suma l’experiència i participació d’artistes fallers jubilats gràcies al Gremi Artesà d’Artistes Fallers, així com els coneixements sobre promoció de l’envelliment actiu i saludable del grup d’investigació LabPsiTec (de la Universitat de València).
El Museu Faller de València aporta, en esta iniciativa, les guies de la visita, material audiovisual i publicacions, així com la selecció de les peces a visitar. Per part seua, AFAV i el seu centre de dia contribuixen amb la selecció de les i els pacients participants, a més de les seues experiències prèvies amb diferents institucions. Així mateix, amb esta iniciativa també es pretén mostrar els fruits de la col·laboració entre diferents institucions municipals, universitàries i de la societat civil per a aconseguir una millor salut pública.
D’altra banda, el projecte «Museus per la salut-Records de festa» té com a referència algunes iniciatives ja posades en marxa per institucions museístiques com el MoMa de Nova York, o la Galeria Nacional d’Art Modern i Contemporani de Roma. Consistix en propostes de museoteràpia relacionades amb l’estimulació cognitiva i teràpia de la reminiscència, dirigides a pacients amb demència senil o Alzheimer en les primeres fases.