«Hui culminem uns acords signats fa més de 32 anys: és un dia molt important que suposa, d’alguna manera, una compensació per al barri de Natzaret». L’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, han signat el conveni per a la construcció del Parc Desembocadura, i han procedit a derrocar el mur on s’habilitarà el futur espai verd.

Divendres passat, l’alcalde va assistir a la reunió del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària en la qual es va aprovar el Pla Especial Natzaret Est, «i hui hem volgut representar simbòlicament l’esmentat acord trencant este mur que donarà accés de manera immediata al veïnat de la zona i a tota la ciutadania a una zona verda, que era una de les grans reivindicacions veïnals», ha recordat l’alcalde Joan Ribó. De fet, els treballs d’adequació d’una zona verda provisional sobre el que serà el futur parc comencen ja mateix, perquè les i els residents en la zona puguen gaudir ja d’esta dotació mentre s’executa el futur Parc.

Seran quatre els agents amb una intervenció directa en este terreny recentment recuperat per a la Ciutat. El Port assumix les tasques d’esbrossat, neteja i aportació d’aigua; la regidoria de Parcs i Jardins escomet l’adequació dels jardins i dels camins situats en la zona límit amb l’antiga platja; la Fundació Esportiva Municipal serà l’encarregada de la instal·lació d’aparells per a la realització d’exercicis biosaludables, i els veïns de Natzaret duran a terme una plantació popular d’arbrat.

Des de la Regidoria de Parcs i Jardins ja s’ha treballat, junt a les entitats veïnals, en les labors de plantejament de camins i plantació d’arbres, perquè foren coherents amb el futur disseny de l’estructura del parc, ha explicat Ribó. El disseny inicial inclourà també una zona d’exercici dotada amb aparells biosaludables. De manera paral·lela, s’impulsarà el disseny de general del Parc, la superfície total del qual arriba a les 8,6 hectàrees, al costat del qual s’adequarà una àrea esportiva.

Per part seua, el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez ha destacat esta iniciativa, «que suposarà una tremenda espenta a Natzaret, perquè no solament es disposarà d’una nova zona esportiva, sinó també la mobilitat que tindrà, els xiquets i les xiquetes que es formaran, o el parc que gaudiran ciutadans i ciutadanes». Martínez ha subratllat que l’acord també contempla una xicoteta zona reservada per a usos portuaris, amb l’objectiu d’atraure més activitat econòmica; i un altre espai per a formació específica en temes portuaris i marítims.

La signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de València i l’Autoritat Portuària, amb posterior enderrocament del mur de les antigues instal·lacions de la fàbrica Moyresa, ha reunit a les representants de la Corporació Municipal Pilar Soriano i Maite Girau, a més de Sandra Gómez, Vicent Sarrià, Glòria Tello o Alfonso Novo, i també a nombrosos veïns i representants de les entitats veïnals de Natzaret. Un barri molt afectat per l’ampliació del Port que porta diverses dècades reivindicant la desaparició d’unes instal·lacions industrials que van deixar de funcionar en 2012, després d’una llarga negociació amb l’Autoritat Portuària, encara que comptaven una concessió administrativa que no caducava fins a 2027.

 MÉS 63.000 METRES QUADRATS DE JARDÍ

 Després de la signatura del conveni pròpiament dit, que posa a la disposició de la ciutat de València 63.308 metres quadrats que conformaran l’Àrea I del Parc Desembocadura, l’alcalde Joan Ribó, seguit del president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, i de representants veïnals com Julio Moltó, han aconseguit obrir a maçades el primer i molt simbòlic forat en un mur la desaparició del qual  va estar en l’embrió de l’acord subscrit ja entre l’Ajuntament de València, del qual era alcalde Ricard Pérez Casado, i el Port, ja l’any 1986.

Està previst que esta zona, recuperada per a la ciutat, puga ser enjardinada i accessible a la ciutadania per al seu gaudi, encara que de  forma provisional, dins d’uns pocs mesos. Dins d’estos 63.308 metres quadrats estarà situada la zona reservada per a ús terciari, que contempla la construcció de tres finques de cinc altures i una de set altures, amb un total de 25.000 metres quadrats de sostre.

El conveni establix el règim d’utilització per part de l’Ajuntament del València de la  porció de domini públic portuari situat en l’àrea est del barri de Natzaret, àmbit de l’àrea sud de la zona de servici del Port de València, concretament  d’una franja de terrenys que la zona denominada Delimitació d’Espais i Usos Portuaris (DEUP). El futur Pla Especial de la Zona Sud-1 (Natzaret Est), actualment en fase d’elaboració, preveu que esta zona es destine a la creació d’un nou gran parc públic, aigües avall del Pont de Drassanes, el futur Parc Desembocadura del Túria.

Segons l’acord signat, l’Autoritat Portuària de València posa a la disposició de l’Ajuntament de València, de forma gratuïta i mitjançant la corresponent acta de replanteig i lliurament, els terrenys necessaris per a executar la urbanització definitiva del Parc Desembocadura del Túria, i les Àrees B1 i B2 que figuren en el pla «Contorn de condicionament provisional», necessàries per a completar la zona de Condicionament Provisional. Així mateix, haurà de garantir l’ús públic dels terrenys ocupats pel Parc, que seran de lliure accés per a la ciutadania, de forma gratuïta; i l’accés lliure i permanent del personal de l’Ajuntament de València per a les tasques el manteniment i conservació, neteja i vigilància. Ara s’encarregarà

Per part seua, l’Ajuntament de València es compromet a la redacció del projecte d’urbanització definitiva del Parc Desembocadura, i la seua execució, les obres de la qual s’executaran en successives fases compassades a la construcció del sistema de col·lectors. També s’encarregarà l’Ajuntament del manteniment i conservació, neteja i vigilància del Parc; i de l’execució de les obres i actuacions relatives al condicionament provisional de la zona de serveis portuària (contorn de condicionament provisional).

El parc inclourà zona d’activitats lúdic-esportives: (instal·lacions esportives, infantils, biosaludables i de training, així com jocs complementaris); mobiliari d’oci (taules col·lectives, paellers, mobiliari de descans i mirador); infraestructures (col·laboració en la recuperació dels pous, casa de ferramentes per als horts i muret de separació, fonts i condícies) i senyalització horitzontal de recorreguts i senyalització puntual d’elements singulars.

El conveni entrarà en vigor demà dimarts, amb un període de vigència de 25 anys, prorrogables altres 25 més, per acord exprés de les parts.