L’alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat davant més de 300 veïns i veïnes del barri de Benicalap el treball fet pel govern municipal durant este mandat i ha destacat el canvi propiciat en polítiques socials, “les que se centren i prioritzen a les persones”, en una ciutat “on ja ningú veu com se li talla l’aigua o la llum o se li fa fora de casa per no poder pagar els rebuts o la hipoteca”, una qüestió que cobra una importància encara major en arribar l’hivern i les baixes temperatures.

En un nou acte de rendició de comptes davant de la ciutadania, Ribó ha explicat que les partides de servicis socials s’han incrementat en un 50 per cent, que València ja ha tramitat 2.500 sol·licituds de la renda valenciana d’inclusió –amb vora 600 ja resoltes positivament- i que s’han triplicat les beques de menjador. “Hem treballat per una València de les persones”, com mostren també les ajudes de dos milions d’euros perquè 1.500 famílies de la ciutat puguen pagar el lloguer.

L’alcalde ha assegurat que dos canvis fonamental han sigut, per una banda, posar el focus en les persones, en els veïns i veïnes dels barris de la ciutat, i per altre, haver gestionat bé, amb eficiència, responsabilitat i honestedat. “Hem passat de més de 800 milions de deute a pràcticament la meitat i alhora hem gastat 766 milions d’euros en els barris, la major xifra de la història en la nostra ciutat. I la fórmula era senzilla: no malbaratar i no robar”, ha afirmat. No obstant això, ha reiterat la necessitat que el govern central tracte de forma justa als valencians i valencianes. Una vegada resolts problemes enquistats en el passat, com el Parc Central o l’aparcament del Centre Històric – Mercat Central, “cal exigir al govern central el soterrament de les vies per poder avançar en la part que falta del Parc Central i també el finançament just que ens permeta, per exemple, rebre els diners per al transport que reben contínuament en altres  llocs de l’Estat, com a Madrid, Barcelona o Canàries.

Ribó ha defensat que “el canvi no para a València” i que “Compromís és el motor i la garantia d’eixe canvi”. En este sentit, ha explicat que estos anys han servit per demostrar “que sabem dialogar, que sabem governar de forma eficient, transparent i amb la participació de la ciutadania”, com ara amb les primeres convocatòries dels pressupostos participatius. A més, ha recordat que tota la ciutadania pot triar en les primàries de Compromís quina ha de ser la seua llista electoral sencera, una diferència ben gran respecte al que fan altres partits, on “des de Madrid apunten amb el dit a qui els ha de liderar, sense comptar ni amb la ciutadania ni amb la seua pròpia militància”.

Per últim, l’alcalde ha destacat aspectes com la inversió en neteja, “augmentat un 20 per cent el pressupost per eixir del furgó de cua de la neteja en Espanya”; el canvi del model de mobilitat per un altre de sostenible “amb el vianant en primer lloc, seguit del transport públic i el no contaminant per davant dels vehicles motoritzats”, i la creació i rehabilitació de múltiples espais verds, “com el nou Parc Central o la intervenció integral al parc de Benicalap, dos qüestions fonamentals que portàvem 30 anys sense esperant i que ara ja són una realitat”.

En l’acte també han intervingut la regidora Isabel Lozano i el regidor Sergi Campillo. La responsable de les polítiques d’igualtat ha anunciat que ja està treballant-se en el projecte del nou Centre Municipal de Servicis Socials de Benicalap, “un recurs d’atenció i acompanyament social pròxim necessari en este barri”. A més, ha destacat que “València per fi compta amb un ajuntament feminista”, en haver aprovat, entre altres mesures, el Pla Marc d’Igualtat entre Homes i Dones, haver reforçat el grup Gama de la Policia Local contra la violència masclista i haver impulsat diverses iniciatives de conscienciació ciutadana”. També ha ressaltat la remodelació integral que començarà en març de la seu de la Universitat Popular al barri, que es pretén que siga un espai sociocultural de referència en la ciutat, junt a les seus del Palauet d’Aiora i el que obrirà pròximament a la Nau de Ribes del Parc Central.

Per la seua part, Campillo ha destacat diverses iniciatives que han millorat la qualitat de vida dels veïns i veïnes dels barris i que han permés “recuperar i protegir el patrimoni de la ciutat, com ara amb l’Alqueria del Moro, un Bé d’Interés Cultural situat a la Ciutat de l’Artista Faller per al qual s’han destinat un milió i mig d’euros”, una mostra més de l’interés que el govern municipal ha posat en espais que durant molt de temps havien estat abandonats als diversos barris de la ciutat.

Benicalap.

Tant l’alcalde com els integrants del govern municipal presents en l’acte han posat en valor totes aquelles iniciatives que han impulsat des de l’Ajuntament per millorar la vida en barris com el de Benicalap. A tall d’exemple, i en la línia dels treballs en l’Alqueria del Moro explicats per Campillo, s’han destacat els treballs arqueològics per rehabilitar la Ceramo, el mural artístic elaborat a la Ciutat de l’Artista Faller o les millores en la urbanització de diversos carrers del barri, també amb noves voreres i nou enllumenat i una xarxa renovada de sanejament en algunes zones de Benicalap.

Entre les mesures abordades durant el mandat també han destacat les relatives a l’ocupació, amb 13 noves oficines municipals d’ocupació als barris per atendre a vora 4.500 persones. A més, s’ha posat com a exemple el nou centre d’ocupació al districte de Benicalap, o la incubadora d’emprenedors que s’ha posat en marxa al barri conjuntament amb la Universitat Politècnica.

D’altra banda, s’ha destacat el suport al xicotet comerç del barri amb iniciatives com la celebració del Bonica Fest al mercat de Benicalap, que és el tercer de la ciutat amb més inversió (440.000 euros en el que portem de mandat), en fer-se, entre altres coses, la reparació de la façana i en breu comença la renovació integral de l’aire condicionat perquè estiga enllestit abans de l’època de més calor. També hi ha hagut campanyes de suport com la del repartiment de carros de compra, o campanyes de suport al comerç de proximitat com les de Nadal o Sant Dionís.

Per últim, s’ha posat en valor la programació d’activitats culturals als barris, com les que la Gran Fira o el cicle Cultura als Barris han portat a molts punts de la ciutat, com el propi barri de Benicalap, on fa pocs mesos, per exemple, pogueren disfrutar d’un espectacle gratuït d’òpera precisament en el mateix enclavament on hui Compromís ha fet este acte de rendició de comptes amb el veïnat del barri.