La Regidoria de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de València ja ha començat a retirar les taronges amargues dels carrers, places i zones enjardinades públiques de la ciutat, unes tasques que es duran a terme fins la primera quinzena de març i que afectaran a un total de 6.110 tarongers repartitas per tota València.

Segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, estes tasques han començat en diversos barris de la zona nord. La retirada de la taronja amarga serà, en la majoria dels casos, a través d’un tractor vibrador, que té un rendiment mitjà d’intervenció de 100 tarongers per dia. Per a la resta de tarongers, es realitzaria la recollida manual tradicional. Contemplant en ambdós casos el nivell de fructificació de l’arbrat a causa de les tasques de poda efectuades durant l’any.

«La recollida mecanitzada s’ha iniciat a través d’un tractor vibrador, que duu aparellat un equip de vuit operaris, que realitzaran un total de 1.840 hores de teball. Es tria este moment de l’any perquè els tarongers no presenten activitat de translocació de saba», ha explicat la regidora Soriano. Els recursos materials i humans que s’utilitzen per a la recollida mecanitzada són un furgó amb remolc, un camió de recollida, quatre peons especialistes, dos oficials de jardineria, un oficial conductor, un encarregat i un tractor amb l’equip de vuit operaris anteriorment comentat.

Pel que fa a la recollida manual, es disposa de 10 operaris que realitzaran 27 jornades amb un total de 2.160 hores. Com que l’ús de l’apero vibrador no pot realitzar-se en tots els tarongers d’alineació per la presència de motos aparcades a prop l’arbre, papereres, semàfors, contenidors d’escombraries, els propis operaris realitzaran la recollida manual d’estos arbres.

«La nostra intenció és que, si és possible, la primera quinzena de març s’hagen retirat totes les taronges amargues de tots els arbres de la ciutat, des de l’Ajuntament iniciem este pla perquè els fruits dels arbres estiguen retirats com més prompte millor i tinguen la menor afecció a la vida de la ciutat, per això s’ha d’actuar de manera eficaç i coordinada en tots els districtes», ha detallat Soriano.