El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha fet un balanç positiu de tota el programa d’activitats i celebracions de Nadal a la ciutat i ha agraït a totes les persones que han fet possible que “el #NadalVLC es consolide com una gran celebració a la nostra ciutat, que va reforçant-se any rere any”.
Fuset ha destacat que “el #NadalVLC és una festa cada vegada més visible a la ciutat i és també una aposta estratègica per a sectors econòmics com ara el comerç, l’hostaleria i el turisme. Però, sobretot, ha aconseguit consolidar-se com una celebració plural, descentralitzada i familiar seguint l’esquema també impulsat per a la Gran Fira de València al mes de juliol”. A més ha ressaltat la resposta del públic valencià i del visitant, “que ha participat massivament de les propostes oferides –recollides per segon any en una guia de l’Ajuntament digital i en paper- i que ha inundat les xarxes socials amb publicacions que han incidit en la millora de la imatge de la nostra ciutat aconseguint diversos trending topics”.
El regidor també ha posat en valor la consolidació d’un model de celebració que aposta per la descentralització, “amb 30 punts de llum repartits per tots els districtes i amb una àmplia programació d’activitats als barris amb recitals dels cors als mercats, o les parades de la Missatgera Caterina i la Bústia Reial”, amb vora 2.000 xiquets i xiquetes que li han donat en mà a la missatgera reial les seues cartes als Reis Mags. A més, s’han recollit altres propostes de la ciutat “demostrant que la festa no es viu només al centre i que els barris també tenen molt a dir”, com ara amb la inclusió d’una extensa ruta betlemista per tota la ciutat. Respecte a la descentralització dissenyada per a les dates de Nadal destaquen la il·luminació a tots els pobles de la ciutat i els 11 arbres en total que s’han distribuït pels districtes complementant el de la plaça de l’Ajuntament, on, a més, hi ha hagut tres esdeveniments de nadales i dos visites de la missatgera Caterina, mentre que a la resta de la ciutat hi ha hagut altres 15 concerts de nadales i altres 11 visites de la missatgera reial.
Fuset ha remarcat com a “especialment destacable l’èxit de la festa de les Campanades, que amb només quatre anys d’existència s’ha convertit en un clàssic que res té a envejar a les celebracions d’altres grans ciutats”. De fet, ha assenyalat que la celebració de Cap d’Any, on al llarg de la festa es calcula la presència de prop de 60.000 persones, ha aconseguit enguany un gran impacte als mitjans de comunicació estatals “amb imatges impagables del cor de la nostra ciutat” i amb la gran novetat d’enguany, “un complement familiar amb les campanades del migdia, que ens han sorprès gratament per l’espectacular acollida del públic”.
Pel que fa a la Cavalcada de Reis, Fuset ha indicat que enguany “s’ha consolidat el nou model i s’ha reforçat satisfactòriament l’arribada a la Marina per poder atendre millor als centenars de xiquets i xiquetes dels barris mariners de València”. A més, ha destacat que “s’ha aconseguit remarcar el caràcter artístic d’un espectacle de carrer dirigit a tots els públics capaç de traure als carrers a prop de 120.000 persones i marcar una identitat pròpia amb aportacions en forma de cançons, personatges i carrosses que són ja identitat del Nadal valencià”.
D’altra banda, ha explicat que també s’ha consolidat el betlem artístic del Saló de Cristall, que en la seua quarta edició ha rebut la visita de 51.963 persones entre el 5 de desembre i el 4 de gener ajudant, junt al carrusel i la pista de gel dels comerciants, a configurar un gran flux de visitants amb la Plaça de la Reina, on s’exhibia el Betlem monumental, restaurat i ampliat els darrers anys. Un flux “especialment beneficiós per a l’hostaleria i el comerç del centre que ha sigut especialment important els dies que els vianants han pogut disfrutar de l’espai públic”.
Entre l’oferta lúdica i familiar també destaca la gran acollida que un any més ha tingut Expojove, amb vora 92.000 visitants als quals cal sumar els xiquets i xiquetes de menys de quatre anys, que podien accedir gratuïtament i que s’estima que han sigut vora 16.500. La fira de joventut, reorientada els últims anys cap a una combinació de diversió i pedagogia estava centrada enguany en el foment de la lectura.
“Al futur serà necessari continuar treballant en esta direcció, mantenint l’increment progressiu d’il·luminació decorativa també amb la participació del comerç de la ciutat i reforçant l’exitosa aposta per la pirotècnia introduïda ja en anteriors edicions del Nadal a pesar dels obstacles i la combinació de molts xicotets actes als barris amb altres grans esdeveniments, com les Campanades i la Cavalcada. Esta fórmula és la clau perquè València aprofite tot el potencial de la seua cultura festiva també en Nadal, amb el benefici cultural, social i també econòmic que això comporta a la nostra ciutat”, ha assegurat per finalitzar Fuset.