La Junta de Govern Local aprovarà la licitació del projecte de millora de l’enllumenat públic en diverses zones de la ciutat per un import de 1.453.953,15 euros i la instal·lació de cinc pèrgoles solars fotovoltaiques per a autoconsum energètic amb un pressupost de 680.000 euros, tal com va sol·licitar el veïnat a través dels pressupostos participatius. El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha destacat que només l’actuació d’enllumenat eficient en cinc àrees de la ciutat implica «un estalvi econòmic de 140.143,42 euros anuals al preu actual de l’energia».

El projecte de millora de l’enllumenat públic inclou la il·luminació davall dels ponts del Jardí del Túria i la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat en cinc zones: Camí Nou de Picanya-Tres Forques, Malilla-Amado Granell, Dolores Marqués-Germans Fabrilo-Pare Barranco-Alguer-Pobla de Farnals, Torrefiel-Carolina Álvarez i Olivereta. El regidor Sergi Campillo ha explicat a què consistiran els treballs, que duraran uns quatre mesos des de la formalització del contracte: «canviarem lluminàries que són obsoletes. En la majoria de casos es tracta de bàculs de carretera, columnes altes que es van instal·lar fa ja moltes dècades a la ciutat, que no són estètics i que han de ser substituïts a poc a poc per altres models de fanals més adequats i de menor altura, que queden per davall de la copa dels arbres».

Quant al barri de Torrefiel, on ja s’havia actuat en un altre projecte d’enllumenat eficient, es millorarà la recent instal·lació per oferir il·luminació de més qualitat en voreres i calçada, amb tecnologia LED càlid. «Complim així amb el compromís amb els veïns de millorar el sistema d’il·luminació del barri, ja que encara que la instal·lació actual és la correcta, la sensació lumínica del veïnat és insuficient i, per tant, el govern és sensible a esta petició», ha apuntat Campillo. «València era coneguda per ser una de les capitals de la contaminació lumínica d’Europa i del món. En el procés d’eficiència lumínica que hem abordat des del primer dia, haurem invertit 15 milions d’euros per a enllumenat energètic a la ciutat en acabar el mandat».

L’actuació afecta així mateix a la part inferior dels ponts de l’antic llit del Túria. S’il·luminaran les zones de pas dels vianants mitjançant projectors LED instal·lats a un o els dos costats de la passarel·la i enfocats cap a l’interior. En el cas dels ponts històrics inclosos en el catàleg de béns de rellevància local, «la intervenció és mínima per estar protegits i també per una qüestió estètica», per la qual cosa la il·luminació es realitzarà des de columnes a una distància de quatre o cinc metres i amb supervisió arqueològica durant l’obra.

PÈRGOLES FOTOVOLTAIQUES

L’òrgan col·legiat del govern local proposarà demà licitar el subministrament i muntatge de cinc noves pèrgoles fotovoltaiques, que se sumaran a la que està sent executada al jardí de Morvedre. S’instal·laran a la nova plaça per als vianants del Mercat de Rojas Clemente, l’aparcament del Mercat de Castella, el centre de majors de la plaça Miquel Adlert Noguerol, l’aparcament al costat del Mercat del Cabanyal i el poliesportiu municipal Malva-rosa. Cadascuna d’elles tindrà associat un punt de càrrega de vehicles elèctrics. «Els beneficis són múltiples», ha dit l’edil. «Reduixen la factura energètica d’edificis municipals pròxims, com ara mercats o centres de majors, donen ombra a espais oberts i permeten ampliar la xarxa de punts de recàrrega de cotxes i bicicletes elèctriques».

Les instal·lacions fotovoltaiques, que hauran d’estar llestes en un termini màxim de quatre mesos des de la signatura del contracte, disposaran d’un sistema de monitoratge telemàtic i s’integraran en la Plataforma VLCi de dades tecnològiques i obertes. El veïnat, a més, podrà visualitzar la informació obtinguda a través d’una pantalla.