El Ple de l’Ajuntament tractarà dijous que ve una moció per donar suport a la Conselleria de Medi Ambient per ampliar el Parc Natural del Túria de forma que incloga el terme municipal de València ciutat. Així ho ha explicat el regidor de Govern Interior i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, que ha afirmat que una vegada la moció siga aprovada, es facilitarà que el Cap i Casal pertanya a dos parcs naturals, el de l’Albufera i, ara, també al del Túria, el que farà de València una ciutat única en quant a superfície protegida.

El regidor Campillo ha assegurat que esta proposta «és beneficiosa per a la ciutat de València i per al parc natural del Túria; i amb ella la ciutat fa un pas més cap a la seua sostenibilitat, millorant la protecció del seu patrimoni natural i de la seua cultura tradicional que, havent patit una important reculada durant el passat segle, ha de tractar de recuperar en la mesura que siga possible». Esta nova situació, ha afegit el regidor, «crea un marc normatiu que servirà per a potenciar l’adopció de mesures encaminades a este efecte. A més a més, és beneficiosa per al Parc Natural del Túria perquè el  Cap i Casal és la capital del Túria, i de la ciutat són la majoria d’usuaris del Parc Natura aigües amunt». «És hora de que el Parc arribe a la mar; no té sentit que sent un parc fluvial no arribe fins a la seua desembocadura actual», ha explicat.

La zona que es proposa incloure al parc té una superfície de 505 ha. Es repartix entre 230 ha corresponents amb el nou llit del Túria, 38 ha del llit vell del Túria, 211 ha de l’horta de Campanar i les restants 26 ha estan ocupades per infraestructures, principalment viàries. Sergi Campillo ha subratllat que resulta «impossible que el tram de riu Túria que travessa el nucli urbà de València puga tornar a recuperar algunes de les funcions hidrològiques i ecològiques que li són pròpies; però sí que és necessària la creació, incloent el Pla Sud, d’un nou llit molt més xicotet pel qual circule un cabal ecològic permanent que no requerisca un elevat manteniment. Este nou llit, a més, hauria de tindre un disseny que afavorira l’establiment de la vegetació mediterrània autòctona que viu als marges dels cursos d’aigua». «És hora de recuperar naturalment la zona, este és el primer pas però s’ha d’avançar en la renaturalitazació de tot el llit nou del Túria», ha afegit.

La proposta pretén protegir espais de gran valor ambiental i cultural, que han quedat envoltats per infraestructures viàries i nuclis urbans, establint una àrea compacta d’horta, amb contacte amb el llit vell del Túria, que assegure la seua protecció i servisca com a instrument per a impulsar la millora de la qualitat de les aigües que rep, afavorint un ús sostenible del territori i dels recursos hídrics.

També vol fer valdre el patrimoni material i immaterial de l’horta per al seu gaudi cultural i recreatiu, protegint el seu paisatge cultural mil·lenari i rehabilitar i afavorir el patrimoni arquitectònic existent (molins, séquies, alqueries…) així com la seua forma de vida. L’horta de València no existiria sense el reg del riu Túria, amb tota la xarxa de séquies i canals que han fet de la ciutat una zona de producció agrícola de primera magnitud, és per això que la proposta d’ampliació del parc natural incloga també espais d’horta.

Així mateix, establix connexions ecològiques per donar continuïtat a una estructura verda com és el parc del Túria, de manera que es connecten elements biològics i socioculturals que tradicionalment han existit en el tram baix del riu. Perquè l’esmentada connexió ecològica i sociocultural siga efectiva, «s’ha de crear una infraestructura verda que comprenga un parc natural del Túria que incloga este sector d’horta», ha assegurat el regidor.

Per finalitzar, Campillo ha destacat «l’oportunitat històrica davant la qual estem: València pot convertir-se en un cas únic europeu, una gran ciutat envoltada d’una àrea metropolitana densament poblada amb dos parcs naturals, que històricament, a més, estaven connectats perquè una part del riu Túria acaba regant les hortes i camps d’arròs del nord de l’Albufera. És hora de recuperar esta connexió i fer de València un model europeu de conservació i sostenibilitat».