Per segona vegada en la història, l’Ajuntament de València, a través de la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida per Isabel Lozano, donarà uns premis fallers per reconéixer el treball d’igualtat i inclusió en les Falles de València. Es tracta de la segona edició dels Premis Caliu, una convocatòria que està dotada amb 14.000 euros, el doble que l’any passat, ja que enguany es poden presentar també al premi els monuments infantils.

«Les Falles tenen un gran potencial per vehicular i per fer partícep tota la ciutat dels valors d’igualtat, diversitat i convivència que volem promoure i visibilitzar des de l’Ajuntament», ha exposat la regidora Isabel Lozano.

La convocatòria busca fomentar la creació de nous projectes que, pels seus elements, tractament dels temes i materials, tinguen un concepte igualitari i divers, contribuint així a la superació de barreres i estereotips.

Es tracta d’escenificar el principi d’igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, d’orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, situació de pobresa, diversitat funcional o qualsevol altra causa, «contribuint a la prevenció de la intolerància, l’odi o qualsevol forma de discriminació», ha destacat la regidora Lozano.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha dit que «amb esta iniciativa es reconeix el treball de les Falles que amb la seua sàtira  cremen les discriminacions, les fòbies i les injustícies. I ara també a unes falles infantils que són una inversió pedagògica de futur».

PALMARÈS I JURAT

Tant per als monuments grans com per als infantils, el primer premi tindrà una dotació de 3.000 euros; el segon, de 2.000 euros; el tercer, de 1.000 euros, i el quart i el cinquè, de 500 euros, a més del corresponent estendard. El jurat del premi estarà presidit per la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano i, a banda, estarà format per quatre vocals. La composició del jurat serà paritària entre dones i homes. Es buscarà a professionals amb experiència en l’àmbit de la defensa de la igualtat i la diversitat de la societat valenciana, així com de l’àmbit de les falles. La decisió del jurat constarà en una acta i el seu veredicte serà inapel·lable. La reunió del jurat es farà el dia 16 de març del 2019.

El nom del premi procedix d’una paraula valenciana de l’himne faller, que té tres accepcions que, tal i com ha explicat la regidora Lozano, reflecteixen el significat dels premis: «barreja de brasa incandescent i de cendra que queda en un foc quan s’apaga definitivament la flama»; «ambient agradable, d’afecte, de sentiment, de passió»; i al caliu d’algú o d’alguna cosa, que vol dir «al seu abric, sota la seua protecció».