El rebuig a qualsevol forma de violència de gènere, la petició que el feminisme siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el suport a l’empresa Ford perquè continue impulsant estratègies d’innovació que garantisquen la viabilitat de la seua fàbrica valenciana, aixi com el rebuig d’un atac contra la imatge i l’honor de la ex alcaldessa de València, Rita Barberá, han donat lloc a quatre declaracions institucionals aprovades unànimement, i sense debat previ, en en el Ple de l’Ajuntament.

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat una declaració institucional en contra de la violència de gènere que pateixen les dones i ha declarat el terme municipal de València «espai contra la tracta de persones per a l’explotació sexual». A través d’esta declaració, la corporació ha expressat el seu «sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere, el seu rebuig a totes les manifestacions d’esta violència i el seu suport a totes les víctimes, a les quals s’homenatjarà i reconeixerà en un acte públic.

Així mateix, també s’ha declarat la intenció de «fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal que impregne totes les polítiques desenvolupades des de les diferents regidories». Igualment s’arreplega en el text de la declaració que «totes les accions municipals han d’impulsar un caràcter pedagògic i transformador, així com tindre en compte la perspectiva de gènere».

En un altre apartat, l’Ajuntament es compromet a continuar desenvolupant «tot tipus de polítiques públiques dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre homes i dones i la violència masclista». Al Govern de l’Estat se li insta a desenvolupar la legislació per a incloure com a violència masclista totes les violències contra les dones reconegudes en el Conveni d’Istanbul: violència sexual, assetjament sexual, matrimonis forçosos, mutilació genital femenina, delictes d’honor o esterilització forçosa, etc, i se li exigeix el desenvolupament del Pacte Estatal Contra la Violència de Gènere». Al Consell de la Generalitat se li insta al desenvolupament del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

 FEMINISME PATRIMONI DE LA HUMANITAT

 També s’ha aprovat una declaració institucional demanant al Govern d’Espanya iniciar els tràmits perquè la UNESCO reconega el feminisme com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Esta petició unànime ha tingut el seu origen en una moció on s’arreplegaven les paraules de la recentment desapareguda Carmen Alborch, en la seua ultima intervenció pública, en què advocava per este reconeiximent «perquè el feminisme ha millorat la qualitat de vida de tots els ciutadans».

En la declaració institucional es destaca que 2018 «ha sigut l’any en el qual s’ha viscut una eclosió en el moviment de defensa dels drets de les dones, amb un efecte contagi que ha afavorit una consciència col·lectiva entre les dones i també entre els homes».