La nova classificació i el “Volem Falla” afavorixen el major increment de pressupostos en una dècada

Després que l’Assemblea de Presidents i Presidentes ratificara el mes de juny passat la nova proposta de classificació consensuada per Junta Central Fallera (JCF) amb tots els agents festius i els artistes, les comissions falleres han presentat els contractes per al pròxim any. Finalitzat este procés, el regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València i president de JCF, Pere Fuset, ha donat a conèixer l’increment notable produït als pressupostos de les comissions per a les falles que es plantaran en 2019.

En total les 382 comissions de JCF –si es ratifica una de nova creació– hi destinaran 7.673.949 € en els treballs dels artistes, el que suposa un increment del 7,96 % respecte a l’exercici passat. Les dades signifiquen el major increment interanual en una dècada després d’anys de grans disminucions en els pressupostos destinats a les falles -que en alguns anys arribaren a ser superiors al 12 %-  i la tímida recuperació confirmada l’any passat amb el 2 % d’increment.

Fuset ha posat en valor «l’augment notable», que considera «una magnífica notícia per als amants de la festa i molt especialment per als artistes» i ha destacat que «cal aplaudir l’esforç dels fallers i falleres per demostrar el #VolemFalla amb un gran increment dels recursos per a l’element central de la festa».

El president de JCF ha recordat que esta pujada «arriba després d’un increment considerable a les falles municipals amb què l’ Ajuntament predica amb l’exemple»  i, sobretot, «gràcies a que totes les parts hem estat capaces de consensuar noves regles de classificació que ja en 2018 han suposat un al·licient per a la major flexibilitat a l’hora de triar la secció on competir, amb un augment dels premis i també d’uns nous mínims més coherents amb la importància dels cadafals fallers». En este sentit, Fuset ha celebrat també que «les comissions s’han esforçat i totes podran optar al concurs després de consensuar la necessitat d’incrementar els mínims d’inversió en falla».

Cal recordar que la proposta aprovada en juny -treballada per JCF amb els seus delegats, les agrupacions falleres,  les federacions  i els gremis d’artistes- triplicava els mínims introduïts l’exercici anterior, arribant als 1.800 € a les falles grans i els 600 € en les infantils, així com implicava una major inversió per optar a la secció especial. Una aposta «debatuda però que s’ha demostrat efectiva».

Fuset s’ha mostrat «àmpliament satisfet per un esforç col·lectiu que dóna fruits» i ha agraït novament el treball als components de JCF,  de les agrupacions, federacions i gremis d’artistes implicats en la nova classificació, «així com a l’espenta del moviment  transversal ‘Volem Falla’».

En total, les comissions apujaran en 2019 els seus pressupostos per a les falles grans fins els 5.784.591,88 euros, un 7,5 % més que en 2018, mentre que a les falles infantils l’augment és encara major, ja que tindran un pressupost global d’1.889.357,26 euros, el que suposa un increment del 9,38 % respecte al pressupost de l’exercici 2018.

L’augment en els pressupostos de les comissions «suposarà també un  increment equivalent en les subvencions municipals a les comissions i a l’art faller», ha confirmat Fuset. Així, l’Ajuntament de València subvencionarà novament a les comissions de la ciutat amb un 25 % del total del cost dels cadafals. Esta aportació municipal se suma a unes altres ajudes, com les destinades a il·luminació artística, els aniversaris o les de més recent creació orientades a la promoció de les bandes de música o la del Pla Germanor per millorar  la convivència agrupant actes.

 

Arxivat en: 2018, Ajuntament, Falles, JCF, Pere Fuset

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *