L’Ajuntament invertirà al voltant de 100 milions d’euros al Cabanyal. «Serà un dels barris de València amb major nombre d’inversions», tal com ha constatat hui l’alcalde Joan Ribó en concloure la reunió que ha mantingut amb els regidors responsables de les delegacions municipals que treballen per la recuperació i revitalització d’este barri dels poblats marítims, «on les coses estan funcionant, tant pel que fa a les inversions, com als plans urbanístics o a les intervencions socials».

Esta reunió, programada des de fa un parell de setmanes, s’ha celebrat amb l’objectiu de comprovar l’evolució dels treballs realitzats, alguns dels quals es desenvolupen en el marc de projectes europeus com ara l’EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat). «Hi ha obres executades, altres en procés d’execució, i altres en fase contractació», ha aclarit l’alcalde en recordar que cada programa d’actuació té els seus temps. I ha posat com a exemple els enderrocaments del Pla Cabanyal, on s’ha constatat cert endarreriment. Joan Ribó ha explicat quins són els temps de l’administració perquè, «en primer lloc, l’Ajuntament ha de ser plenament garantista en cada tramitació administrativa perquè atenga plenament la llei, i això, necessàriament, ralentix els procediments; i en segon lloc perquè, en general, l’anterior equip de govern ens va deixar el barri en una situació molt complexa i ho estem arreglant, coste el que coste».

D’altra banda, l’alcalde ha anunciat que el Pla de reordenació urbanística, encarregat a AUMSA (l’empresa d’Actuacions Urbanes Municipals) «està molt avançat», per a assegurar que la seua aprovació provisional tindrà lloc en els pròxims mesos.

 EL TREBALL PER LA INCLUSIÓ SOCIAL

Joan Ribó també ha destacat que en la trobada de hui els responsables municipals han parlat de la situació social del Cabanyal. «I del treball del Pacte per la Convivència, juntament amb entitats socials del barri, tan important perquè este barri té moltes cultures, moltes formes d’entendre la vida i hem de treballar per unes normes de convivència i de respecte mutu». En este sentit, l’alcalde ha posat en valor el Pacte per la Convivència al Cabanyal-Canyamelar-Cap de França.

«Hem analitzat la tasca dels servicis socials, que han incrementat els seus esforços en el barri», ha afegit l’alcalde. De fet, l’Ajuntament ha tramitat 120 sol·licituds de la Renda Valenciana d’Inclusió en el Cabanyal. D’altra banda, l’Ajuntament realitza estudis de vulnerabilitat de les famílies al barri, per tal de poder incorporar-les als programes d’ajuda social. Unes ajudes que s’estenen també als nous programes de lloguer social. Estes accions municipals es complementen amb el treball conjunt que realitza l’Ajuntament amb entitats implicades en la millora de condicions de vida de la població més vulnerable, com és l’Associació Brúfol, la Fundación Secretariado Gitano, l’associació Alanna, o l’acompanyament a les famílies que viuen en habitatges precaris, i els tallers de formació per a la inserció sociolaboral que durant els últims anys s’han dut a terme en el barri del Cabanyal.

Joan Ribó també ha ressaltat «la necessitat de perseguir i treballar en contra de tots els comportaments delictius que hi ha». En primer lloc, «els problemes pel que fa a la droga», que hem de resoldre coordinadament amb la Policia Nacional. Per això, ha explicat que cal una coordinació amb la Delegació del Govern per a treballar conjuntament. «L’acció policial és fonamental quan hi ha elements delictius, cal operar ràpidament i és una de les queixes que volem solucionar conjuntament amb la Policia Nacional».

En la reunió de hui amb l’alcalde han estat presents el regidor d’Innovació, Roberto Jaramillo (encarregat de l’EDUSI); la de Servicis Socials, Consol Castillo; la d’Inserció Sociolaboral i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano; i un representant de la delegació d’Urbanisme. Amb ells també han estat la presidenta de la Junta de Districte del Marítim, Glòria Tello, i els portaveus dels grups municipals de govern, Pere Fuset (Compromís), Sandra Gómez (Socialista) i María Oliver (València en Comú), també delegada de Patrimoni.