«Volem parlar d’un futur on els mercats siguen protagonistes dels barris de València, un nucli de valors lligats a l’agricultura i l’alimentació saludable». L’alcalde, Joan Ribó, ha participat en el IV Fòrum de Mercats de la Comunitat Valenciana, que té lloc hui i demà en la nostra ciutat, organitzat per Mercavalencia, i ha subratllat «el compromís de la ciutat de València amb els productes de proximitat i els hàbits saludables».

Ribó ha assistit a les sessions del Fòrum, acompanyat per l’alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve; el regidor de Comerç, Carlos Galiana; i la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo. La trobada, que  té lloc en les instal·lacions de Mercavalència, pretén «assentar les bases per a crear una estratègia conjunta entre tots els agents del sector perquè els mercats municipals siguen més competitius i dinàmics», en paraules del regidor Galiana. De fet, les jornades formen part de la programació general del Bonica Fest, la iniciativa de la Regidoria de Comerç que busca donar visibilitat i atraure públic als mercats de la ciutat.

València ha sigut durant tot 2017 Capital Mundial de l’Alimentació Saludable i Sostenible, una iniciativa que, tal com ha destacat l’alcalde, «no volem que siga una mera efemèride a recordar, si no que València continue sent un referent en este àmbit». D’ací l’aposta pel paper vertebrador i dinamitzador dels mercats, en coordinació amb la resta d’agents implicats: venedors i venedores, administracions, i consumidores i consumidors.

En este context, l’alcalde ha destacat «el paper protagonista que han recuperat els barris i els pobles de València en els últims tres anys, i en el que els mercats han sigut l’exemple perfecte del canvi viscut». Ribó ha assenyalat l’important paper dels mercats en el passat com a epicentres de la distribució d’aliments. «Però –ha afegit- en ple segle XXI, la seua funció va molt més enllà: en les societats modernes els mercats tenen també molt que dir com a elements clau de l’engranatge social, com a cohesionadors, i com a garants d’una alimentació saludable i sostenible».

Per la seua banda, l’alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, ha explicat que en este municipi tambié se está treballant «per recuperar un model agroalimentari productiu i sostenible a l’entorn de Saragossa que facilite l’accés a la població a una alimentació, saludable, sostenible, local i justa». «Es tracta –ha afegit- d’acostar a productors i productores als consumidors i consumidores, i per a això un dels objectius ha sigut el de potenciar els mercats de barri tradicionals, la creació de nous mercats i la rehabilitació de l’emblemàtic Mercat Central».

«La ciutat de Saragossa –ha conclòs Santisteve- treballa en diferents actuacions perquè siga així, com ara el condicionament de terres per acollir projectes productius ecològics, la formació de nous agricultors/es certificats, i el suport a projectes productius professionals per al cultiu d’hortalissa en l’horta de Saragossa, entre altres».

En pareguts termes s’ha manifestat el regidor de Comerç i president de Mercavalència, Carlos Galiana, el qual ha afirmat que «la sostenibilitat alimentària, la protecció del medi ambient i el valor de les persones són les claus que marcaran el futur dels mercats municipals ».

Galiana ha obert les ponències amb una xarrada sobre la dinamització dels mercats municipals des de l’Administració, i darrere d’ell ha parlat el diputat provincial de Turisme, Evarist Caselles, amb una intervenció sobre l’atractiu turístic dels mercats municipals. Immediatament després, ha sigut el torn de Constancio Ibáñez, director general de Mercazaragoza, que ha podat les claus del model de gestió de mercats que es du a terme en la capital aragonesa. El programa de sessions ha inclòs també les intervencions de la directora de l’empresa de transport Encicle, Candela Fernández; i de la directora de comunicació de Mercavalència, Ángeles Hernández.

La jornada de demà arrancarà amb una ponència de Natxo Costa, director general de Comerç i Consum de la Generalitat, sobre mercats excel·lents a la Comunitat Valenciana. Donarà pas a Ricardo Lop, que va deixar el treball com a forner i agricultor per llançar el seu negoci de venda en línia de ganivets en 60 països, sense saber anglés ni tindre coneixements d’informàtica. També es tractaran les estratègies per a implantar la cultura sostenible i responsable. I, per a concloure el programa de ponències, Esther Cerveró, directora de comunicació de Socarrat Studio, i Julián Giménez, coordinador de redacció i responsable de Local de Ràdio València Cadena SER, abordaran temes de comunicació i màrqueting.

El IV Fòrum de Mercats de la Comunitat Valenciana compta amb la col·laboració de la Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat i el Patronat de Turisme de la Diputació de València.