La millora dels entorns escolars duta a terme per la Regidoria de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València ha sumat, entre maig i setembre d’enguany, 19 noves rutes escolars, així com la pertinent adequació dels entorns dels centres educatius. S’han establit quatre camins escolars cap al CEIP Jaume Balmes, en el barri de Russafa; nou cap al CEIP Santa Teresa i Cervantes, a Ciutat Vella, i sis cap al CEIP Vicente Gaos, en el districte d’Algirós.

En paraules del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, «este impuls per fomentar una vertadera autonomia en els desplaçaments de l’alumnat del col·legi a casa i viceversa ja és palesa hui en l’inici del curs 2018-2019». El regidor ha destacat «l’aposta del govern de Joan Ribó per garantir que l’accés de l’alumnat als centres escolars es realitze d’una forma més segura i lliure de fums», i ha explicat que les diferents rutes escolars realitzades en els últims mesos contribuïxen a expandir per tota la ciutat una iniciativa que redunda no solament en benefici de les i els escolars sinó de les comunitats educatives en el seu conjunt.

Totes les actuacions s’han realitzat després que l’empresa SOSTRE, en col·laboració amb Mobilitat Sostenible, analitzara entre novembre i gener passats l’entorn dels respectius centres escolars i establira una anàlisi i propostes de solució a través dels tallers participatius amb l’alumnat i els AMPA.

CEIP JAUME BALMES

A més dels marcadors en forma de llapis i la senyalització horitzontal sobre les voreres, el Centre de Gestió de Trànsit ha executat en Russafa els canvis a nivell semafòric per a fer més segures les rutes. En primer lloc, s’ha augmentat el temps de verd per a vianants en els encreuaments de Peris i Valero amb Cuba, Pedro Aleixandre i Luis Santángel. Este augment de temps de verd per a vianants és fins i tot major en els encreuaments de Peris i Valero amb Mestre Aguilar i amb Doctor Sumsi de 8.45 a 9.15 hores i de 16.45 a 17.15 hores, és a dir, en les hores d’entrada i eixida de l’escola.

En segon lloc, s’ha augmentat la freqüència de pas de vianants en Mestre Aguilar amb Pere III el Gran, Pere III el Gran amb Pintor Salvador Abril, Literat Azorín amb Sueca, Cadis i Cuba, així com Sueca amb Puerto Rico.

Finalment, s’han instal·lat descomptadors de temps per a vianants i avisadors acústics per a persones invidents en els encreuaments de Peris i Valero amb Mestre Aguilar, Pintor Salvador Abril, Doctor Sumsi i Luis Santángel.

CEIP SANTA TERESA I CEIP CERVANTES

Les nou rutes a Ciutat Vella també inclouen la senyalització vertical en forma de llapis i els marcadors pintats en les voreres. Cal afegir, a més, que en passar la majoria de les rutes per una zona residencial que, per la seua condició, no disposa de passos de vianants pintats sobre calçada, s’han afegit marcadors sobre el paviment en el seu lloc per a facilitar el creuament als escolars.

CEIP VICENTE GAOS

En el districte d’Algirós, Mobilitat Sostenible va implantar al gener de 2018 mesures de recuperació de l’espai per a vianants en la Plaça Xúquer, el canvi d’estacionament de bateria a cordó i el tall dels itineraris oportunistes del trànsit motoritzat amb la inversió de sentit d’alguns trams de carrer. Sense oblidar que, anteriorment, s’havia establit el límit de velocitat a 30 km/h i el mes de juny passat es va fer un nou pas de vianants en Ramon Llull, entre els carrers Leandro Saralegui i Escultor Alfonso Gabino, cobrint així una necessitat de pas de vianants.

Així doncs, esta passada setmana solament quedava establir la senyalització vertical i horitzontal de les sis rutes escolars cap al CEIP Vicente Gaos.