L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Parcs i Jardins, ha anunciat l’obertura imminent de la primera convocatòria per autoritzar la gestió d’horts urbans en la ciutat, arran de l’aprovació definitiva de les bases que ho regulen i a partir de la primera ordenança municipal que aborda esta qüestió, aprovada en novembre de l’any passat. Esta primera convocatòria permetrà les entitats interessades sol·licitar el permís per gestionar un total de 86 horts urbans al barri de Malilla, amb una superfície total de 12.117 metres quadrats.

La regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha destacat que este projecte veu la llum després d’un treball intens que va començar amb l’elaboració de la primera ordenança municipal que contempla la gestió d’espai públic per part del veïnat. «Els horts urbans són una alternativa d’oci saludable per a tot el veïnat interessat per una activitat tradicional a la nostra terra, l’agricultura, i incidixen en dos aspectes que entenem que són fonamentals, com ara la convivència i la sostenibilitat», ha destacat.

Poden aspirar a la concessió de la gestió d’un espai d’horts urbans les entitats legalment constituïdes i incloses en el Registre Municipal d’Associacions. Estes hauran de presentar electrònicament a l’Ajuntament de València una sol·licitud, amb un projecte de gestió i documentació complementària en un termini de vint dies a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria en el tauler municipal electrònic d’anuncis, que s’estima que serà a començaments de la setmana que ve.

Si hi haguera més d’una entitat sol·licitant, una comissió de valoració decidirà quins dels projectes presentats és el més adequat, a partir de criteris com ara la justificació de la viabilitat econòmica del projecte, les propostes d’activitats de formació en biodiversitat o agricultura ecològica, la incidència del projecte proposat al barri, el tractament d’accions que faciliten la integració de col·lectius escolars o la inclusió de col·lectius d’immigrants i de famílies en risc d’exclusió.

L’atorgament de les autoritzacions es farà públic en el tauler municipal electrònic d’anuncis i en el web oficial de l’Ajuntament. Tindran una validesa de quatre anys que començaran a comptar a partir de l’inici de l’ocupació dels horts urbans, que haurà de ser sempre durant els primers tres mesos a partir de l’endemà de l’adjudicació.