Els cartells de Falles del Museu Faller de València s’exhibiran a Alcoi en una exposició al Museu de la Festa

El Museu Faller de València reforçarà el lligam amb les festes grans d’Alcoi a través d’una exposició antològica que s’inaugurarà divendres, a les 19.30 hores. ‘En peu de festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València’ traslladarà a la Sala Fernando Cabrera del Museu Alcoià de la Festa l’art del cartellisme fester.

Amb esta exposició i el seu títol es pretén emfatitzar la potència festiva de les Falles de València i dels Moros i Cristians d’Alcoi i la seua voluntat de pervivència a través de la transmissió intergeneracional del patrimoni festiu inherent a estes grans celebracions urbanes. «Esta iniciativa és un exemple més de l’aposta que fem per preservar, dignificar i promocionar tot el patrimoni festiu que atresora la nostra ciutat», ha explicat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset.

L’exposició està comissariada per l’especialista faller Iván Esbrí i per Ignacio Trellis, assessor artístic del Casal Sant Jordi d’Alcoi. La conformen 23 cartells de Falles -guanyadors, segons premis i accèssits- d’entre els anys 30 i els 90 del segle passat, a banda de 10 esbossos de monuments fallers des dels anys 30 als 70 del segle XX pertanyents a la col·lecció i els fons del Museu Faller. Estes peces, de gran qualitat artística i valor sociohistòric, mai abans s’havien exposat juntes en públic. Entre elles cobra especial rellevància el cartell de les Falles de València de 1929, obra de l’il·lustrador universal José Segrelles Albert, qui va compartir igualment el seu art amb la trilogia festera dels Moros i Cristians d’Alcoi amb diverses col·laboracions i homenatges. També s’exposarà el cartell de Falles d’Alcoi de 1936, així com altres elements que certifiquen els contactes festius entre València i Alcoi.

«Aprofitant que enguany el Dia Internacional dels Museus té per lema principal la connexió entre museus, hem volgut fer palesa la col·laboració especial entre el Museu Faller de València i el Museu Alcoià de la Festa», ha explicat Fuset, qui ha recordat que en octubre de 2015 la Galeria del Tossal de València va acollir l’exposició ‘Alcoi, festa i color’, amb què s’aproximava al públic de València a la tradició dels Moros i Cristians d’Alcoi mitjançant l’art del seu cartellisme fester, així com a través d’audiovisuals, indumentària i escultures del patró Sant Jordi.

La mostra amb els cartells fallers es podrà visitar fins al pròxim 27 de juliol. Divendres es presentarà també el catàleg de l’exposició, que recull les peces exposades amb els textos que les expliquen i contextualitzen, i que ha sigut editat per la Regidoria de Cultura Festiva amb la col·laboració del Casal Sant Jordi d’Alcoi, el Museu Alcoià de la Festa i l’Ajuntament d’Alcoi.

 

Arxivat en: 2018, Ajuntament, Museu Faller, Pere Fuset

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *