La Universitat Popular de València presenta la segona edició del projecte ‘Obrir portes, encendre cors’, dimarts que ve 27 de març, a les 18.30 hores, en el Centre Cultural La Beneficència. Es tracta d’un arxiu audiovisual de memòria oral de les dones, desenvolupat en col·laboració amb la FEUP (Federació Espanyola d’Universitats Populars) i finançat amb càrrec a l’IRPF destinat a finalitats socials. En esta segona fase, l’arxiu existent, creat en 2016/17, s’incrementarà amb les entrevistes realitzades a 31 dones participants de sis centres de la Universitat Popular: La Torre, Trafalgar, El Palmar, Orriols, Russafa i Sant Isidre.

“El projecte té per objecte recuperar la memòria col·lectiva de les dones basant-se en tres pilars: escoltar per a comprendre, conservar per a no oblidar i difondre per a créixer”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València i presidenta delegada de la Universitat Popular, Isabel Lozano. “Esta segona edició –que duem a terme després de l’èxit de la primera- segueix arreplegant històries de vida —ha continuat Lozano—, però esta vegada centrades en la integració personal, social i laboral de les dones. Este fet ha permés indagar sobre la vida laboral, tipologia de treballs als quals es dedicaven les dones, mitjans de cerca i inserció laboral, condicions, metes i obstacles, desocupació i mobilitat, entre altres aspectes”.

A més, el treball desenvolupat ha permés abordar detalls relatius a la formació de les dones, oportunitats, formes d’accés, orientació educativa i abandó d’estudis, entre d’altres, segons ha explicat Lozano. La temàtica central d’esta fase del projecte ha arreplegat també testimonis sobre la reproducció i la sexualitat, la infància, els maltractaments, abusos, por, solidaritat i vida quotidiana.

‘Obrir portes, encendre cors’ arreplega “la singularitat d’entorns com el del Poble de València del Palmar, una illa fins a la construcció de la carretera que hui coneixem, i la vida de les seues dones, en relació a la cultura local de la pesca en l’Albufera com a mitjà de vida”, ha dit Lozano.

A través d’entrevistes s’ha obtingut abundants testimonis de pràctiques sostenibles de la vida domèstica com el reciclatge, els intercanvis o les imposicions socials en virtut de la identitat de gènere. Estes converses s’han realitzat a dones nascudes entre 1930 i 1977, amb 47 anys de diferència entre la més gran i la més jove, una cosa que ha aportat la visió de quatre generacions i amb açò les vivències de dones en diferents moments històrics. Este llarg període abordat permet veure patrons que es transmeten i canvis que s’han produït.

Les entrevistes íntegres aporten al voltant de 50 hores d’enregistrament en vídeo que es poden consultar seccionades per temes en la web del projecte: http://igualtatimemoria.universitatpopular.com/web/home/

La informació que ofereixen les converses ha sigut transcrita i indexada per a facilitar la cerca per temes concrets. Amb les noves entrevistes d’esta segona fase, que se sumen a les realitzades i indexades en la primera fase del projecte, s’han generat 4.684 fragments de temes de les vivències relatades i 1.324 descriptors que formen el tesaurus. Així doncs, el projecte, sumant ambdues fases, ens proporciona 74 hores d’enregistrament de 47 dones, 5.449 fragments i 2494 descriptors.

“Amb esta segona edició, l’arxiu d’igualtat i memòria ‘Obrir portes, encendre cors’ de la Universitat Popular de València adquireix una important significació, en permetre transmetre a les futures generacions els testimonis directes sobre la vida de les dones en relació a nombrosos aspectes que contribuiran sens dubte a un millor coneixement i anàlisi del passat i del present per a la construcció del futur”, ha conclòs la regidora Lozano.