Dones esportistes, escriptores, pirotècniques o que piloten un reactor omplin la balconada en la Mascletà disparada per la pirotècnia de María José Lora

Com ja és tradició, la disparada de la mascletà del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, la ha realitzada una dona pirotècnica, en esta ocasió María José Bàrbara Lora Zamorano, propietària de Pirotècnia Caballer FX Global Foc, que també va disparar el 8 de març del passat any. Cal destacar la presència en la balconada principal de dones dels més diversos àmbits i professions, com les esportistes del València, el Llevant UD o el València Basket femení, com l’escriptora Rosa Regás, la pirotècnica Reyes Martí, la presidenta de l’organització Alanna dedicada a la inclusió social, Chelo Álvarez, o la primera dona de les Forces Armades Espanyoles a pilotar un reactor, Patricia Campos Doménech.

María José Bàrbara Lora Zamorano pertany a la cinquena generació d’una família que va començar la seua activitat en el món de la pirotècnia l’any 1877, i entre els membres de la qual figuren els creadors de la Nit del Foc a l’any 1940. La pirotècnia que ara dirigeix porta disparant en la plaça de l’Ajuntament des de 2004 i este mateix any ha sigut l’encarregada de realitzar l’espectacle amb motiu de la inauguració de l’Exposició del Ninot. La seua disparada de hui ha reeditat el triomf del passat any i s’ha caracteritzat pel seu novetós inici i la seua potència.

Cal destacar la presència a la plaça de l’Ajuntament , en una àmplia zona reservada expressament, de centenars de persones amb algun tipus de diversitat funcional, ja que hui es commemora igualment el Dia de les persones amb mobilitat reduïda. L’alcalde Joan Ribó s’ha acostat per a saludar als homes i dones que omplien este espai especialment condicionat i ubicat perquè pogueren gaudir de l’espectacle pirotècneic del qual Ribó ha afirmat: “la de hui ha sigut una gran mascletà, des del principi fins al final, i cal reconèixer-li a la pirotècnica la seua gran professionalitat i capacitat de reacció, perquè ha sabut controlar en tot moment qualsevol contratemps. Ha sigut una mascletà molt especial, en què la commemoració del Dia Internacional de les Dones ha estat present, i açò ens òmpliga d’orgull”.

A PEU DE CARRER

Cal assenyalar que la consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, la regidora de Polítiques inclusives, Isabel Lozano, junt altres  regidores del Govern de la Nau, han volgut compartir esta mascletà del 8 de març a peu de carrer i al costat de la ciutadania.

Tornant a la balconada principal, junt a l’alcalde, Joan Ribó, el regidor de cultura festiva, Pere Fuset, i les Falleres Majors de València, Rocío Gil i Daniela Gómez, es trobaven també el Síndic de Compromís, Fran Ferri, la senadora Dolors Pérez, la directora general de Formació de la Generalitat, Marina Sánchez, el Secretari Autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibáñez Mezquida, la diputada de Joventut, Esports i Igualtat, Isabel García Sánchez, el responsable de Save the Children València, Rodrigo Hernández i representants de nombroses organitzacions i entitats dedicades a la inclusió i a l’atenció de ciutadans i ciutadanes amb mobilitat reduïda com CEAR, Alanna, APIP-ACAM, entre d’altres.

Quant a la presència de juntes locals d’altres poblacions valencianes on se celebra la festa de les Falles, hui han estat com convidades de l’Ajuntament de València les de Llíria i Picanya, que han compartit balconada amb representants de les comissions falleres de General Barroso-Calvo Acacio, Oltà–Juan Ramón Jiménez, Barri de Sant Isidre, Grup Antonio Rueda, Campament-La Lessa, Salvador Giner-Gregorio Gea i Lepanto-En Joan d’Àustria.

Demà, dia 9 de març, serà el torn de Pirotècnia Alpujarreña, de la població granadina de Ugijar, una empresa fundada en 1890 a la qual han dedicat els seus millors esforços quatre generacions d’una mateixa família. Els seus propietaris actuals són Juan i Antonio Baños Muñoz. Serà la seua quarta presència en la plaça de l’Ajuntament dins de la programació de Falles.

S’espera que estiguen en la balconada com convidats de l’Ajuntament per a gaudir del tret d’eixa mascletà, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, el president de l’ONCE, Miguel Carballeda, que participarà prèviament en la presentació del Cupó de Falles junt a l’alcalde Joan Ribó, Pere Fuset i les Falleres Majors, o l’elenc de balladors i balladores que protagonitzen un espectacle musical en un dels teatres de la nostra ciutat.

 

Arxivat en: 2018, 8 de març, Ajuntament, Dones, Isabel Lozano, Joan Ribó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *