Foc, pólvora i tradició. Les pròximes Falles ja tenen cartell i imatge gràfica. Una imatge que reflecteix el treball artístic i artesanal de la festa gran de la ciutat i que vol representar mitjançant formes icòniques eixos elements essencials de la festa, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2016. Així ho ha presentat este matí al Centre del Carme el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset.

“Desitgem per a este cartell la mateixa sort, reconeixements i premis, que els aconseguits pel cartell de 2016 —dissenyat per Ibán Ramón—, que va ser reconegut amb el premi dels dissenyadors valencians, entre altres premis internacionals —ha exposat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset—.  El fet que Yinsen foren premiades amb este mateix guardó pel seu cartell de la Gran Fira de València a 2016 és un bon auguri”.

Este és el tercer any en què s’ha apostat per un sistema d’elecció consensuat amb les entitats professionals valencianes relacionades amb el disseny i “que vol aprofitar la millor creativitat professional de la nostra terra al servici de la festa més important de la ciutat”, ha dit Fuset. Així doncs, un jurat amb la participació de diverses associacions del sector va decidir a novembre que Yinsen Studio fóra el responsable de dissenyar tant el cartell tradicional com tota la imatge gràfica.

Una imatge coherent i homogènia amb els elements més característics de la festa, que queda reflectida a tres cartells amb unes frases que acompanyaran a tota la comunicació: “som foc”, “som pólvora” i “som tradició”. Mentre que a l’Exposició del Ninot s’usarà també el lema “som art”.

“D’entre tots els aspectes que componen les Falles, que són molts, ens cridava l’atenció la quantitat de persones implicades al voltant la festa i com, gràcies al seu entusiasme, s’han pogut continuar construint les Falles any rere any durant més d’un segle d’història”, han destacat  des de Yinsen Studio, format per María Prada i Lorena Sayavera. Derivat d’esta idea, també s’ha dissenyat el trofeu pirotècnic per a enguany, un cor de fusta travessat per un masclet, que transmet la passió dels valencians i valencianes per la pirotècnia.

A més de a la ciutat de València, els cartells i el material gràfic també es distribuiran, com en altres anys, a diverses ciutats de l’Estat per a promocionar la festa gran de la ciutat. Els cartells també es difondran a través de diferents mitjans de comunicació, de les xarxes socials municipals i en estacions de Renfe.

Una altra característica important de la campanya gràfica és el color, els materials i el treball artesà. Fet que va inspirar a les dissenyadores per a ficar-se en la pell de l’artista faller i crear així les escenes artesanalment amb paper i una gamma cromàtica amb 18 colors diferents.

Als cartells, el foc aporta els colors càlids amb un ninot i un personatge que representa l’artista faller; el cor, amb tons blaus i turqueses, ens recorden el Mediterrani i el cel del dia amb una escena amb fum que representa el moment de la mascletà; i a l’interior de la pinta fallera, del tercer cartell, s’han inclòs elements tradicionals, flors que ens recorden l’Ofrena i una xica tocant la dolçaina

En conjunt, els cartells creen una campanya gràfica amb diverses lectures, la primera que identifica cada icona amb la seua frase i que podrà generar un impacte visual des de la distància, i una segona lectura on poder observar amb calma les il·lustracions de cada escena.