El Ple de novembre ha reafirmat en una declaració institucional el seu compromís contra la violència de gènere i ha fet una crida a la societat perquè es denuncien les situacions de violència masclista. En una altra declaració s’ha pronunciat contra la pena de mort en qualsevol lloc del món on no haja sigut abolida i ha ratificat l’adhesió de l’Ajuntament a la campanya de ciutats per la vida. Igualment s’ha demanat la declaració de Zona Especialment Protegida del Mediterrani (ZEPIM) per al corredor de migració de cetacis, amb l’objectiu de preservar-ho de fenómens nocius com els quals originen les activitats de prospecció i explotació d’hidrocarburs. Hi ha hagut una quarta declaració institucional amb motiu del Dia Mundial de la Filosofia, que se celebra hui i que coincideix amb el Dia Mundial de la Tolerància.

El Ple de l’Ajuntament, signant del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, ha expressat hui a través d’una declaració institucional el seu compromís en el compliment de “totes aquelles accions en les té capacitat i competència”. També es compromet a redoblar eixe compromís a l’hora d’incrementar els recursos, servicis i pressupostos “per a promoure la igualtat entre dones i homes, combatre la violència masclista i recolzar a les víctimes”

Esta declaració subscrita per tots els grups polítics municipals recorda que des de l’any 2003 han sigut assassinades en l’Estat espanyol més de 900 dones, en algun cas al costat dels seus fills i filles. Solament en el que portem d’any 2017 el nombre de víctimes mortals de la violència masclista s’eleva a 43, s’afirma en esta declaració institucional que recorda que la lluita contra eixa violència ja està en marxa i compta amb instruments com la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral Contra la violència de Gènere i el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, al que l’Ajuntament manifesta la seua adhesió en aquesta declaració.

L’Ajuntament en Ple reitera el seu “absolut rebuig a qualsevol forma de violència contra les dones independentment de la seua intensitat, i fa una crida a tota la societat valenciana perquè es denuncien les situacions de violència masclista, “perquè el silenci ens fa còmplices dels maltractadors”.

CONTRA LA PENA DE MORT

En el tram final del Ple, l’Ajuntament de València s’ha pronunciat en contra de la pena de mort en qualsevol lloc del món on no haja sigut abolida, a través d’una declaració institucional que ratifica l’adhesió de l’Ajuntament de la ciutat a la campanya global de Ciutats per la Vida que se celebra el 30 de novembre de cada any.

També es compromet al fet que, en tots els àmbits de la seua competència, es creuen espais d’informació i sensibilització en relació amb el rebuig d’esta pràctica i sobre l’avanç de la campanya abolicionista a tot el món. També es recorda que en 2016 van ser executades almenys 1.032 persones, i que malgrat que van ser 602 menys que l’any anterior continua sent una xifra inadmissible. D’altra banda, encara que ja són 105 els països que han abolit per complet la pena d’a mort, en 2016 un total de 3.117 persones van ser condemnades a la pena cabdal en 55 països.

En la part final de la declaració es fa una referència expressa a Benín, que este mateix any ha abolit la pena de mort però on 14 persones continuen en el corredor de la mort, per a les quals es demana que la pena siga commutada i s’assegure que són tractats segons els estàndards internacionals, “proporcionant-los l’alimentació i l’assistència mèdica adequades”.

PROTECCIÓ MARINA

 L’ajuntament de valència va a sol·licitar al Govern d’Espanya la declaració de Zona Especialment Protegida per al Mediterrani (ZEPIM) per al corredor de migració de cetacis de la demarcació llevantí balear, d’acord amb la declaració institucional aprovada hui pel Ple municipal, en la qual es demana que elabore un pla de reducció dels nivells de contaminació aquàtica submarina i s’adopten mesures estrictes de gestió de les activitats productores de sorolls submarins “que es mantindrà en vigor fins a l’aprovació del pla ZEPIM corresponent”

En la declaració es fa una referència expressa a la protecció del mar Mediterrani que pertany a la jurisdicció espanyola mitjançant un Proposició de llei, “dels danys que pogueren produir l’exploració, recerca i explotació d’hidrocarburs i una altra substàncies minerals”. Mentre es tramita la Proposició de llei “s’insta al govern d’Espanya a aprovar una moratòria d’efecte immediat a la presentació de noves sol·licituds de permisos de recerca, exploració i explotació d’hidrocarburs” i que “s’arxiven definitivament els expedients en tramitació”

DIA INTERNACIOPNAL DE LA FILOSOFIA

 Finalment, i també a través d’una declaració institucional unànimement recolzada, l’Ajuntament de València dona suport a la celebració del Dia Internacional de la Filosofia el tercer dijous de novembre de cada any (hui), d’acord amb la declaració de la UNESCIO “para reivindica el paper de la Filosofia en la construcció i desenvolupament de la cultura occidental, la ciència, el saber universal i la tradició política i democràtica de les nostres societats”.

En este Dia Internacional de la Filosofia que se celebra hui, 16 de novembre i tercer dijous del mes, es ressalta la coincidència amb el Dia Mundial de la Tolerància, “un dels valors i postulats principals de la tasca filosòfica. “L’Ajuntament vol unir-se a esta celebració “reconeixent la fonamental aportació que la filosofia realitza per a l’educació i formació d’una ciutadania racional i lliure, respectuosa amb les diferències, .però no obstant açò capaç d’aconseguir els consensos que les nostres societat requereixen.”