La Sala dels Cavallets del Museu del Corpus – Casa de les Roques de València acollirà des del pròxim dijous, dia 9, l’exposició ‘La Huitava del Corpus’, del fotògraf Pedro Molero. Amb esta mostra s’inaugura la sala d’exposicions temporals habilitada arran de la reforma museogràfica integral a què es va sotmetre el Museu del Corpus entre els darrers mesos de maig i juny.

La mostra, que s’inaugura el dijous a les 19.30 hores, presenta diverses mirades sobre un dels rituals festius més desconeguts de la ciutat de València, la processó claustral de la Huitava del Corpus, i posa en valor tota la seua essència patrimonial, plàstica i cerimonial.

La celebració es remunta a l’any 1605, instituïda pel patriarca Sant Joan de Ribera per al dijous següent a la festa del Corpus Christi. Un seguici vespertí vistós veu desfilar pels claustres del Reial Col·legi del Patriarca diverses representacions del clergat, entre les quals destaca el tram que envolta a la Custòdia sota pal·li, en un ambient de recolliment i solemnitat on es barreja la flaire dels pètals de flors amb la dels encensers que porten els seminaristes.

Les instantànies de Pedro Molero recullen diverses escenes del ritual, i se centren a retratar especialment les Danses dels Infants o Seises, ballades per xics joves abillats d’època. Estes danses es remunten a 1609, tot i que s’han escenificat de manera intermitent dins la processó de la Huitava del Corpus, la darrera vegada entre 2010 i 2015, anys dels quals daten les imatges que conformen esta mostra.

“Una vegada més fem difusió del gran patrimoni cultural festiu de la nostra ciutat amb una exposició que destaca una part tan desconeguda, però amb un gran valor patrimonial de la Festa Grossa de la nostra ciutat”, ha destacat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, per a qui la promoció del patrimoni cultural que estan fent els museus festius de la ciutat “està sent notable i amb uns resultats molt positius pel que fa a l’increment de visitants”.

Precisament sobre el nombre de visitants, Fuset ha anunciat que durant el mes d’octubre hi hagué 7.862 persones que visitaren el museu, el que suposa un increment del 9,4 % respecte a les visites registrades en el mateix mes de l’any passat. D’esta forma, en el que portem d’any ja han passat per este recinte 57.911 visitants, una xifra que representa el 89 % de les visites totals que es varen registrar durant tot el 2016.