València presenta davant l’Assemblea Mundial d’Alcaldes la seua aposta per l’alimentació sostenible

L’alcalde de València, Joan Ribó, participa des de diumenge en la reunió anual de l’Assemblea Mundial d’Alcaldes, que se celebra a Stavanger (Noruega), i que reunix 60 alcaldes i 30 experts d’organitzacions internacionals en assumptes de governança urbana per tal de debatre el paper de les ciutats per a trobar solucions als problemes més urgents de la humanitat en un món global.

València presenta davant d’este fòrum de municipis de tot el planeta la seua aposta per l’alimentació sostenible i la sobirania alimentària com un dels eixos que han de regir les polítiques de les ciutats els pròxims anys, de cara a garantir un desenvolupament davall els principis de la sostenibilitat, la justícia i la solidaritat. Des d’ahir diumenge, i fins a demà dimarts, l’alcalde Joan Ribó exposa davant dels seus homòlegs de tot el món la gestió que impulsa València en este camp.

“Estem aportant el treball que estem efectuant en el marc de l’alimentació i de la sobirania alimentària, que es desenvoluparà amb més detall en la trobada d’alcaldes que se celebrarà a València els pròxims dies 19, 20 i 21 d’octubre”, ha explicat hui Ribó. “Volem ressaltar –ha continuat l’alcalde- que estem davant d’un assumpte de caràcter global que, sens dubte, tindrà un pes important enfront del canvi climàtic, i de cara també a la problemàtica derivada de les noves malalties que estan apareixent com a conseqüència directa dels mals hàbits alimentaris a Occident i de desnutrició en la resta del món”.

En este context, l’alcalde ha destacat també la validesa dels principis del Pacte de Milà, “que nosaltres defenem, i que proposa valors universals, que no se circumscriuen únicament a l’alimentació i a la nutrició, sinó que són la base del desenvolupament front a tots els problemes que ens planteja el canvi climàtic, enfront de totes les problemàtiques que ens planteja la sobirania alimentària”.

En la jornada d’ahir es va realitzar la inauguració de l’Assemblea. Al llarg del matí de hui, l’alcalde Ribó ha assistit a la presentació del Plenari d’Alcaldes, i esta vesprada participarà en les taules redones i plenari de conclusions de la trobada internacional sobre estratègies d’inclusió i apoderament ciutadà.

EL 75% DE LA CIUTADANIA VIURÀ EN LES CIUTATS EN 2050

El Parlament Mundial d’Alcaldes (Global Parliament of Mayors, GPM) va ser creat l’any 2014 a partir d’una iniciativa de la ciutat de L’Haja, i es basa en les idees de Benjamin Barber, acadèmic i activista nord-americà l’acció de les quals pretenia la col·laboració entre les ciutats del món per a fer front als desafiaments de la globalització com la inclusió, la migració o el canvi climàtic.

Actualment més de 50% de la població mundial viu en ciutats, i l’any 2050 el percentatge creixerà aproximadament fins al 75%. Des de la perspectiva que són les ciutats les que coneixen els problemes de primera mà, i que moltes vegades les solucions imposades des dels governs estatals no són suficients o eficaços, el GPM funciona com un organisme assessor davall la idea de col·laborar amb governs centrals, xarxes temàtiques de ciutats i organitzacions internacionals com l’ONU o el Consell d’Europa.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que Benjamin Barber “es va adonar d’una cosa que en estos moments és objectiva: que les ciutats cada vegada acullen més ciutadans de tot el món, que açò creixerà en el futur, i que les ciutats tenen un mode més pràctic de gestionar els problemes dels ciutadans “. “Este mode –ha defés Ribó- ha d’obrir-se camí per damunt dels problemes de nacions, estats, ens internacionals… Les ciutats –ha conclòs- tenen la possibilitat de reorientar els problemes d’una manera més cívica”.

Actualment, 63 ciutats de tots els continents, a més de València, són membres del Parlament Mundial d’Alcaldes. Els temes proposats en la trobada d’enguany són “Ciutats apoderades” (govern local i participatiu), “Ciutats inclusives” (repte abans les migracions i la interculturalitat), “Ciutats resilients” (canvi climàtic) i “Ciutats segures”. Entre altres, participen en la trobada alcaldes i alcaldesses de ciutats com Bristol (Regne Unit), Kandahar (Afganistan), Brussel·les (Bèlgica), Ciutat del Cap (Sud-àfrica), Mannheim (Alemanya), Gdansk (Polònia), Atlanta o Philadephia (EUA), que compartiran les seues bones pràctiques sobre estos assumptes. “Allò més interessant –ha afirmat l’alcalde de València- és que molts dels problemes de qualsevol ciutat del món són molt pareguts als problemes de la nostra ciutat, i podem abordar-los amb mecanismes semblants i col·laboratius”.

Demà dimarts, Joan Ribó intervindrà en la Sessió Plenària juntament amb l’alcalde d’Atlanta, Kasim Reed, i l’alcaldessa de La Haia, Pauline Krikke, amb els que presentarà el panell de discussió “Resilient Cities”. Ribó parlarà sobre les activitats que València està duent a terme en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que ostenta València durant este 2017. Ciutats membres del GPM s’uniran al Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà i participaran en la Cimera d’Alcaldes i Alcaldesses de les ciutats firmants del Pacte de Milà, que tindrà lloc en el Palau de Congressos de València els dies 19 a 21 del pròxim mes d’octubre.

 

Arxivat en: 2017, Ajuntament, Assemblea Mundial d'Alcaldes, Joan Ribó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *